Precle bawarskie


Precle bawarskie

Pyszna, chrupiąca przekąska, którą uwielbiają zarówno dzieci,  jak i dorośli – szczególnie jako przegryzka do piwa 😉

Z przepisu uzyskamy 4 dość duże precle, jeżeli jednak chcemy mieć ich więcej, możemy podwoić składniki i wypiec 8 precli.

 

 

Składniki na 4 duże precle:

4g suchych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

300g mąki pszennej

150ml ciepłej wody

15g miękkiego masła

  • Dodatkowo:

1 litr wody

30g sody oczyszczonej

sól gruboziarnista do posypania

1 jajko

1 łyżka oleju

 

 

*** Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże i mieszamy. Wgniatamy masło. Cukier i sól rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do miski. Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto ***

*** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny ***

*** Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość ***

*** Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części ***

*** Na lekko wysmarowanym olejem blacie rolujemy każdy kawałek ciasta, tak aby powstał długi wałek ok 40 cm ***

*** Następnie zaplatamy końce precla, tak jak na zdjęciu ***

*** I zlepiamy je u dołu ***

*** Gotowe precle przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. Następnie wstawiamy precle do lodówki na około 1 godzinę ***

*** W średniej wielkości garnku zagotowujemy litr wody z sodą. Zmniejszamy ogień do minimum. Każdy precel wkładamy po kolei, po jednym do wody i gotujmy 10 sekund (dokładnie!), odwracamy na drugą stronę i gotujemy 10 sekund z drugiej strony. Następnie wyjmujemy precla dużą łyżką cedzakową, odsączamy z wody i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sposób gotujemy każdego precla po kolei ***

*** Precle smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem ***

*** Następnie posypujemy grubą solą (u mnie różowa sól himalajska, ale uważam, że nie był to najlepszy wybór) ***

*** Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230’C i pieczemy przez około 16-18 minut, do mocnego zrumienienia ***

*** Wyjmujemy z piekarnika i studzimy ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

 

POLECAM TAKŻE:


KOMENTARZE

Komentarz do “Precle bawarskie