Precle bawarskie
Pyszna, chrupiąca przekąska, którą uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli – szczególnie jako przegryzka do piwa 😉
Z przepisu uzyskamy 4 dość duże precle, jeżeli jednak chcemy mieć ich więcej, możemy podwoić składniki i wypiec 8 precli.
Składniki na 4 duże precle:
4g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
300g mąki pszennej
150ml ciepłej wody
15g miękkiego masła
- Dodatkowo:
1 litr wody
30g sody oczyszczonej
sól gruboziarnista do posypania
1 jajko
1 łyżka oleju
*** Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy suche drożdże i mieszamy. Wgniatamy masło. Cukier i sól rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do miski. Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto ***
*** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok 1,5 godziny ***
*** Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość ***
*** Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części ***
*** Na lekko wysmarowanym olejem blacie rolujemy każdy kawałek ciasta, tak aby powstał długi wałek ok 40 cm ***
*** Następnie zaplatamy końce precla, tak jak na zdjęciu ***
*** I zlepiamy je u dołu ***
*** Gotowe precle przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. Następnie wstawiamy precle do lodówki na około 1 godzinę ***
*** W średniej wielkości garnku zagotowujemy litr wody z sodą. Zmniejszamy ogień do minimum. Każdy precel wkładamy po kolei, po jednym do wody i gotujmy 10 sekund (dokładnie!), odwracamy na drugą stronę i gotujemy 10 sekund z drugiej strony. Następnie wyjmujemy precla dużą łyżką cedzakową, odsączamy z wody i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sposób gotujemy każdego precla po kolei ***
*** Precle smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem ***
*** Następnie posypujemy grubą solą (u mnie różowa sól himalajska, ale uważam, że nie był to najlepszy wybór) ***
*** Piekarnik nagrzewamy do temperatury 230’C i pieczemy przez około 16-18 minut, do mocnego zrumienienia ***
*** Wyjmujemy z piekarnika i studzimy ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Precle mi nie wyszły :(” ciasto na suchych drożdżach nie wyrosło, jaką dać proporcje zwykłych drożdży?