Chrupiący domowy chleb – bardzo łatwy przepis!


Chrupiący domowy chleb – bardzo łatwy przepis!

Bardzo prosty w przygotowaniu i przepyszny domowy chlebek. Zawsze wychodzi. Jest mięciutki i puszysty w środku oraz pięknie rumiany i chrupiący z zewnątrz. Można go zrobić zarówno na świeżych jak i na suchych drożdżach. Jeżeli używamy tych suchych wówczas nie robimy mokrego zaczynu z wody, drożdży i cukru, a jedynie mieszamy wszystkie składniki razem w misce.

 

 

Składniki:

750g mąki pszennej

25g świeżych drożdży (lub 7g suchych drożdży)

1 łyżka cukru

2 łyżeczki soli

2 szklanki ciepłej wody

2 łyżki oleju

 

 

 

*** Świeże drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier i rozcieramy, aż uzyskamy płynną masę ***

*** Wlewamy pół szklanki ciepłej wody (nie może być gorąca!), mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować ***

*** Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy płynne drożdże, sól, pozostałą ciepłą wodę i olej ***

*** Całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia się składników, ciasta nie trzeba wyrabiać ***

*** Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą (miska musi być większa, bo ciasto urośnie) ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 10 godzin (najlepiej na całą noc). W tym czasie ciasto musi urosnąć ***

*** Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypany mąką bla i wyrabiamy przez chwilę ***

*** Formujemy chleb, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia ***

*** Następnie do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne razem z przykrywką w którym będziemy piec chleb i nagrzewamy do 220’C . Nagrzane naczynie wyjmujemy i przekładamy do niego chleb, który dodatkowo nacinamy z wierzchu ***

*** Naczynie z chlebem przykrywamy. W piekarniku zmniejszamy temperaturę do 200’C i wkładamy naczynie z chlebem. Pieczemy przez 30 minut (funkcja góra-dół). Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy chleb przez kolejne 20-25 minut żeby się ładnie zrumienił ***

*** Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

 


KOMENTARZE

33 komentarzy do “Chrupiący domowy chleb – bardzo łatwy przepis!

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Nigdy tego dokładnie nie sprawdzałam, ale zdarzało mi się trzymać ciasto w lodówce około 20 godzin i było ok

  • Rozalia

    Ale pięknie wygląda! Uwielbiam chleb! A jak sama piekę, to korzystam z robota sam cook, bo nie lubię wyrabiać ciasta ręcznie 🙂

  • kasia

    do Nnn : Nie musisz robic z tego przepisu, nikt cie nie zmusza. Ja pieke ten chlebek juz po raz ktorys z kolei i wszystkim smakuje! Przepis jest super!

  • Edyta

    Nie wierzyłam, że ten przepis się uda, no bo jak? Ciasto do lodówki, a nie w ciepłe miejsce ? Naczynia żaroodpornego niczym nie smarować? Przez połowę pieczenia planowałam jak będę to naczynie szorowac, namaczac i czyścić A chleb? Odwróciłam naczynie i sam wypadł urósł mega wysoki i nie opadł, miałam naczynie okrągłe, małe ale wysokie i sie dopiekl, mimo iż myślałam, że bedzie surowy. Jedyny minus, jest taki, że 1/3 chleba zjadłam jak jeszcze był ciepły…. A jestem na diecie bardzo polecam! Super łatwy w robocie, a przy tym pyszny

  • Edyta

    Ja do tej pory wszystko robiłam sama, dopóki nie dostałam na prezent cuda.. Mianowicie robot planetarny Kenwood Prospero+ upraszcza robienie własnego chleba niesamowicie

  • Anonim

    Ostrzegam, nie pieczcie tego chleba późnym wieczorem…. w pierwsze 20 minut zniknie pół na ciepło, a za kolejne 30 minut jesteście znowu bez chleba 😉

  • Dawid

    Nigdy w życiu nie piekłem chleba. W ogóle mało co. Szukałem w necie jakiegoś przepisu na chleb i trafiłem tutaj. Trzymałem się receptury i kolejnych kroków. Dałem na oko pół na pół mąki tortowej z Biedy i pszennej pełnoziarnistej. Ciasto stało w lodówce 12 h. Dopiekanie ze zdjętą pokrywą trwało u mnie 22 min. Mogłem 2 min krócej, bo przypiekł się dość sporo.
    Tak wyszedł: https://ibb.co/4FNhdWs

    Facet też może jak widać 😉

  • Patrycja

    Przepis rewelacja. Ja jeszcze do ciasta dodaje kminku i przed pieczeniem posypuje sezamem. Dziękuję za przepis bo chleb wychodzi przepyszny!!

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Nie próbowałam trzymać ciasta krócej w lodówce, ale myślę, że jeżeli dobrze wyrośnie to powinno być ok

  • Karolina

    Witam wszystkich, mam pytanie czy naczynie musi być z przykrywką czy jest to konieczne albo czym można ją zastąpić. Chciałam jeszcze podziękować Pani za przepisy z wielu już korzystałam i wszystkie były PYSZNE

  • Magda

    Chlebek przepyszny! Bardzo dziękuję za przepis. Dzieci wcinają aż miło na pewno często będziemy piec. Bardzo lubię Pani blog i często korzystam z przepisów. Pozdrawiam!

    • Monika - Blog z apetytem Autor wpisu

      Cieszę się, że chlebek smakował. Bardzo dziękuje za miły komentarz i również pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Kasia

    Dziś po raz pierwszy w życiu robiłam chleb z Pani przepisu i wyszedł rewelacyjny. Chlebek pyszny, mięciutki z chrupiącą skórką. Naprawdę super przepis. Będę z niego często korzystała.

  • Kate Kate

    Najlepszy chleb domowy jaki jadłam i przyznam, że robiłam również wersję bez zaczynu, tzn wymieszałam wszystko od razu i wychodzi równie ładny i pyszny. Już cała moja rodzina robi chleb z tego przepisu

  • Anonim

    Ktoś pisze że słaby przepis bo 10 h, ciasto wyrośnie nawet po godzinie i dwóch i można piec, a to że 10 h jest w tym przepisie to tylko dla względów zdrowotnych ponieważ drożdże będą najmniej wyczuwalne i odczuwalne dla naszego żołądka, to jest właśnie na plus.

  • Anonim

    Super pyszny i chrupiący chlebek. I wbrew pozorom bardzo prosty. Zażądaliśmy się nim na ciepło z samym masłem. Zdecydowanie będę go częściej piec

  • Basia

    Uratowałaś mi życie tym przepisem! Zabrakło nam chleba na niedziele, więc postanowiłam upiec. Wyszedł REWELACYJNY! Już na śniadanie prawie cały zjedliśmy, jeszcze ciepły. Dzieci pytają czy będę robić im codziennie pyszny, ciepły chlebek 🙂

  • Nnn

    Przyznam szczerze że nie widziałam gorszego przepisu. Bardzo dużo wbrew pozors roboty. Żałowałam że informowałam ciasto po tym jak przeczytałam że trzeba czekać 10 godzin. I jeszcze jakieś wytyczne że musi być pieczony tak i tak. Widziałam prostsze przepisy czyli sól cukier pół godziny czekasz i do piekarnika. Mi osobiście też nie podpasowal. Właśnie wstawilam do piekarnika ale nie w naczyniu zarodpornym jak w przepisie bo nie mam a niestety tu mój błąd nie przeczytałam zanim piec zaczęłam ale już trudno. Jak dla mnie wymaga to za dużo czasu (wbrew pozorom )