Panierowana ryba z kremowym sosem szpinakowym
Soczyste fileciki z białej rybki, w pysznej, rumianej panierce, zanurzone w kremowym sosie szpinakowym. Obiad palce lizać!
Składniki:
ok 0,5 kg filetów rybnych typu dorsz, miruna, mintaj itp.
1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka przyprawy curry
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
szczypta chilli
sól, pieprz
olej do smażenia
200g szpinaku – świeży lub mrożony
1 łyżeczka masła
1 ząbek czosnku
100ml śmietanki 30%
*** Filety rybne myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki i obsypujemy solą oraz pieprzem ***
*** Mąkę mieszamy na talerzu z carry, papryką i chilli. Filety rybne dokładnie obtaczamy w mieszance mącznej ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę z dwóch stron po około 3 minuty – na złoty kolor ***
*** W garnuszku lub na patelni rozpuszczamy masło, dokładamy przeciśnięty czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy szpinak (jeżeli używamy mrożonego to należy go najpierw rozmrozić) i całość smażymy przez około 3 minuty, ciągle mieszając ***
*** Dodajemy śmietankę, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy i smażymy przez chwilę, aż sos zgęstnieje ***
*** Do sosu szpinakowego przekładamy podsmażone wcześniej filety i wszystko razem podgrzewamy przez chwilę ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ