Kotlety salsa


Kotlety salsa

Soczyste kotlety schabowe w chrupiącej panierce i w towarzystwie pysznej salsy warzywnej. Dzięki marynacie mięso nabiera aromatu i kruchości. Najlepiej smakują podane z pieczonymi ziemniaczkami. Świetny pomysł na inny niż zwykle obiad dla całej rodziny. Polecam!

 

 

Składniki:

3 plastry schabu

1 jajko

1 łyżka majonezu

1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego

1 łyżka musztardy

1 łyżka pikantnego ketchupu

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka oregano

ok 1 szklanka bułki tartej

olej, smalec lub masło do smażenia

  • Salsa warzywna:

1 awokado

1 pomidor

1 ogórek kiszony

1/2 cebuli

1 łyżka oliwy

sól i pieprz

 

 

 

*** Mięso rozbijamy na niezbyt cienkie plastry ***

*** Do miski wbijamy jajko, dodajemy przetarty czosnek, majonez, jogurt, ketchup oraz musztardę i przyprawy ***

*** Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę ***

*** Kotlety schabowe wkładamy do powstałej marynaty i mieszamy tak aby całe się nią okleiły. Zamarynowane mięso odstawiamy na około 1 godzinę ***

*** Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej ***

*** Kotlety w panierce smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron do mocnego zrumienienia ***

*** W międzyczasie przygotowujemy salsę warzywną: wszystkie warzywa kroimy w kostkę ***

*** Przekładamy do miski, polewamy oliwą, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***

*** Kotlety podajemy z salsą warzywną i na przykład z pieczonymi ziemniaczkami ***

*** Przepis na pyszne pieczone ziemniaczki znajdziecie TUTAJ (klik) ***

Ziemniaki podane na talerzu

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE