Zupa a’la Mexico
Gęsta, sycąca i rozgrzewająca zupa z mięsem mielonym, ryżem i warzywami. Przepyszny pomysł na szybki i treściwy obiad dla całej rodziny. Polecam!
Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchew
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
2 ziemniaki
50 g ryżu
1 litr bulionu lub rosołu
2 puszki krojonych pomidorów
1 puszka czerwonej lub czarnej fasoli
1 szklanka kukurydzy konserwowej
1-2 papryczki chili (opcjonalnie)
2 puszki krojonych pomidorów
olej do smażenia
starty ser żółty i posiekana zielona pietruszka – do posypania zupy na talerzu
Przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona – słodka i ostra, suszone oregano, kmin rzymski, cukier
*** W dużym garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i szklimy na nim pokrojoną w kosteczkę cebulkę ***
*** Gdy cebula się zeszkli dodajemy starty czosnek, mieszamy i dokładamy mielone mięso. Całość podsmażamy do momentu, aż mięso straci surowy kolor. Przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem, mieszamy ***
*** Następnie dodajemy pokrojone w kosteczki papryki i startą na dużych oczkach tarki marchewkę oraz drobno pokrojone papryczki chili (opcjonalnie) ***
*** Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę i również dodajemy do garnka, wszystko mieszamy i podsmażamy razem przez około 2 minuty ***
*** Następnie wlewamy bulion, zagotowujemy ***
*** Dodajemy pomidory z puszki, mieszamy, przykrywamy i całość dusimy na niewielkim ogniu przez około 15 minut ***
*** Po tym czasie dodajemy ryż, mieszamy ***
*** Dokładamy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz fasolę i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 15 minut ***
*** Na końcu gotowania zupę doprawiamy solą, pieprzem, papryką, kminem i cukrem – do smaku ***
*** Podajemy posypaną startym żółtym serem i siekaną zieloną pietruszką ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIEKAWE PRZEPISY NA ZUPY KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ