Babka zebra z białek
Wilgotne, maślane ciasto wykonane na samych białkach jaj, które często zostają nam po wypieku pączków i faworków. Mega smaczna, dwukolorowa babka w pysznej polewie z czekolady. Polecam!
Jeżeli potrzebujecie więcej przepisów na wykorzystanie białek to zapraszam TUTAJ (klik)
Składniki:
12 białek
250g cukru
200g masła
300g mąki + dodatkowo 4 łyżki
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli do ubijania białek
- Dodatkowo:
1 łyżka tłuszczu (masła lub margaryny) do wysmarowania foremki
2-3 łyżki bułki tartej
100g czekolady mlecznej lub deserowej + 2-3 łyżki mleka
*** Masło roztapiamy i studzimy. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ***
*** Gdy białka będą sztywne stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując. Gdy piana będzie lśniąca i gęsta partiami dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszając łyżką. Następnie do ciasta pomału dodajemy rozpuszczone masło, cały czas delikatnie mieszając ***
*** Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dosypujemy 4 łyżki kakao- dokładnie mieszamy. Do drugiej części dodajemy 4 łyżki mąki i również dokładnie mieszamy- łyżką, nie mikserem ***
*** Foremkę do babki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą ***
*** Następnie na zmianę łyżką nakładamy ciasto, raz ciemne raz jasne ***
*** Babkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 50 minut- do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzimy i wykonujemy polewę czekoladową. Czekoladę rozpuszczamy w małym garnuszku z dodatkiem mleka, mieszamy ***
*** Wystudzoną babkę polewamy płynną czekoladą i odkładamy ***
*** Gdy polewa zastygnie możemy pokroić ciasto ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE BIAŁEK PRZEPIS TUTAJ (klik)
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Dodałam sobie tę stronkę do „ulubionych „!
musi być bardzo delikatna:)