Jogurtowe faworki karnawałowe – ekstra kruche!
Niedługo Tłusty Czwartek, więc już czas najwyższy rozejrzeć się za ciekawymi przepisami na pączki i faworki. Dziś polecam Wam super recepturę na cieniutkie, ekstra kruche i przepyszne chruściki jogurtowe. Proste i szybkie w przygotowaniu, a w smaku… niebo w ustach!
Składniki:
- Ciasto:
ok 200 g mąki + mąka do podsypania
6 żółtek
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka masła
1 łyżka spirytusu
- Dodatkowo:
1 litr oleju do smażenia
cukier puder do posypania
*** Wszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę, w razie potrzeby dodatkowo delikatnie podsypujemy mąką – nie za dużo, tylko tyle aby ciasto przestało kleić się do rąk ***
*** Odcinamy kawałek ciasta i bardzo cieniutko wałkujemy. Rozwałkowane ciasto kroimy w pasy o szerokości ok 2-3 cm. Paski kroimy w prostokąty i na środku każdego z nich robimy małe nacięcie ***
*** Jeden koniec każdego prostokąta przekładamy przez środek i rozciągamy. Układamy na delikatnie podsypanej mąką deseczce ***
*** Tak przygotowane faworki rzucamy partiami na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron, aż nabiorą pięknego złotego koloru ***
*** Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu i od razu posypujemy cukrem pudrem ***
*** Faworki są gotowe do jedzenia zaraz po wystudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE BIAŁEK KLIKNIJ TUTAJ
- PĄCZKI ZIEMNIACZANE PRZEPIS TUTAJ
- MINI PĄCZKI SEROWE W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
wspaniale wyglądają