Wątróbka smażona z jabłkiem i cebulką
Miękka i soczysta wątróbka smażona w towarzystwie jabłek i cebuli to połączenie wprost idealne. Jej smak delikatnie podkreśla nutka słodyczy. Danie możemy podać ze świeżym pieczywem lub z z ziemniaczkami.
Składniki:
0,5 kg wątróbki drobiowej
2 cebule
2 jabłka
olej do smażenia
opcjonalnie 1 łyżeczka masła
sól, pieprz, majeranek
*** Jabłka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki ***
*** Cebulę kroimy w piórka lub w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju ***
*** Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojone jabłka i smażymy często mieszając przez około 2 minuty ***
*** Całość zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażamy wątróbkę – przez około 4 minuty. Na końcu smażenia możemy dodać łyżeczkę masła aby powstał nam smaczny sosik ***
*** Następnie przyprawiamy wątróbkę solą oraz pieprzem, mieszamy i dodajemy podsmażone wcześniej cebulkę i jabłka ***
*** Całość przykrywamy i dusimy jeszcze przez około 1-2 minuty. Na koniec całość posypujemy majerankiem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ