Aromatyczny kurczak pieczony z warzywami
Jednogarnkowy obiad z piekarnika dla całej rodziny. Soczyste pałki z kurczaka w pysznej, rumianej i chrupiącej skórce oraz aromatyczne pieczone ziemniaczki z marchewką i papryką. Palce lizać!
Składniki:
ok 1 kg części z kurczaka (u mnie pałki)
ok 0,7 kg ziemniaków
1-2 marchwie
1 czerwona papryka
opcjonalnie świeże zioła
4 łyżki oleju
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, majeranek, bazylia suszona
*** Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy, polewamy dwiema łyżkami oleju, mieszamy i nacieramy przyprawami ***
*** Ziemniaki obieramy, kroimy na małe części (ćwiartki, ósemki lub plastry – w zależności od wielkości ziemniaków) ***
*** Marchew obieramy i kroimy w słupki, paprykę kroimy w średniej wielkości kawałki ***
*** Warzywa polewamy dwiema łyżkami oleju, posypujemy przyprawami i mieszamy. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Możemy również dodać świeże zioła ***
*** Na wierzchu układamy przyprawione wcześniej części kurczaka ***
*** Całość pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 1 godzinę. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę do 200’C i rumienimy potrawę przez około 20 minut ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Na jakiej funkcji piekarnika piec?