Ciasto Kora orzechowa
Znany i lubiany przekładaniec z orzechami, galaretką, budyniem brzoskwiniowym, blatami bezowymi i delicjami. Ciekawe połączenie smakowe. Idealne ciasto na uroczystości rodzinne i inne przyjęcia. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
6 białek
2 żółtka
150g drobnego cukru do wypieków
150g orzechów włoskich lub laskowych (lub pół na pół)
70g wiórków kokosowych
70g rodzynek
2 łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem budyniowo-brzoskwiniowy:
1 szklanka syropu z puszki brzoskwiń
4 łyżki cukru
200ml mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru)
4 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
200g miękkiego masła
- Dodatkowo:
1/3 szklanki likieru kawowego (lub 1/4 szklanki mocnej kawy + 2łyżki wódki)
2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym
2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
brzoskwinie pozostałe z puszki
*** Wykonujemy ciasto. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Orzechy drobno mielimy ***
*** Zmielone orzechy, wiórki, rodzynki, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy razem i odkładamy ***
*** Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie powoli dodajemy cukier, cały czas ubijając, aż powstanie gęsta, lśniąca piana ***
*** Dodajemy żółtka i ponownie ubijamy mikserem. Wsypujemy uszykowane wcześniej suche składniki i całość mieszamy delikatnie szpatułką ***
*** Dwie blaszki o wymiarach ok 32×20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do foremek. Jeżeli nie posiadamy dwóch takich samych blaszek, możemy ciasta upiec oddzielnie, czyli podzielić składniki na pół i przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Możemy też (ja tak zrobiłam) upiec jedno duże ciasto na blaszce z wyposażenia piekarnika i po upieczeniu przeciąć je na pół ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C i pieczemy przez 35 minut ***
*** Przygotowujemy krem budyniowy: do garnuszka wlewamy syrop brzoskwiniowy i połowę mleka oraz wsypujemy cukier. Całość zagotowujemy. W osobnym naczyniu mieszamy pozostałe mleko, budyń (proszek), żółtka i mąkę pszenną ***
*** Mieszankę wlewamy na wrzącą miksturę brzoskwiniowo-mleczną i gotujemy budyń. Gotowy budyń przekładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia ***
*** W misie miksera ucieramy masło do puszystości. Dodajemy stopniowo budyń, łyżka po łyżce, cały czas ucierając, aż powstanie gładki krem ***
*** Jeden blat ciasta przekładamy do foremki. Z masy budyniowej odkładamy kilka łyżek – będzie nam potrzebny do posmarowania ciasta pod galaretką ***
*** Resztę kremu dzielimy na pół. Jedną część kremu wykładamy na blat ciasta ***
*** Delicje moczymy w likierze (lub w kawie z alkoholem) i układamy na kremie, czekoladą do dołu, delikatnie je wciskając **
*** Na delicje wykładamy pozostały krem. Całość przykrywamy drugim blatem ciasta, który cienko smarujemy odłożonym kremem budyniowym ***
*** Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie z puszki ***
*** Galaretki rozpuszczamy w 750ml gorącej wody i pozostawiamy do ostudzenia. Gdy galaretki zaczną tężeć wykładamy je na ciasto ***
*** Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masy zgęstniały ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ