Malinowa chmurka
Znane i lubiane ciasto na kruchym spodzie, z malinami, kremem śmietankowym i chrupiącą bezą. Bardzo efektowne i przepyszne. Polecam na szczególne okazje, efekt wow murowany!
Składniki:
- Ciasto kruche:
3 żółtka
150g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
100g masła
30g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
- Masa malinowa:
0,5kg malin – świeżych lub mrożonych
3 galaretki malinowe
3,5 szklanki wrzącej wody
- Krem śmietankowy:
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36%
250g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
- Beza:
3 białka
150g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
ok 50g płatków migdałowych
*** Wszystkie składniki na ciasto kruche powinny być schłodzone ***
*** Składniki zagniatamy razem, aż powstanie jednolite ciasto, można to zrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około pół godziny ***
*** Trzy galaretki malinowe rozpuszczamy we wrzącej wodzie, wrzucamy maliny (jeśli używamy mrożonych to nie rozmrażamy ich wcześniej) i mieszamy. Całość odkładamy do lodówki, aby galaretka zaczęła tężec ***
*** Blachę do pieczenia wykładamy papierem (moja foremka ma wymiary 26×26 cm). Ciastem z lodówki wykładamy dno foremki i nakłuwamy widelcem ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 15 minut – do zezłocenia. Ciasto wyjmujemy i studzimy ***
*** Na wystudzone kruche ciasto wykładamy tężejącą galaretkę i całość wkładamy do lodówki ***
*** Przygotowujemy krem śmietankowy: schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy stopniowo serek mascarpone i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu – nie za długo, aby masa nam się nie zważyła. Gotowy krem wykładamy na stężałą galaretkę i całość umieszczamy w lodówce ***
*** Beza: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę (uważając aby nie ich nie przebić! Ubijamy tylko do momentu, aż piana zacznie być sztywna). Następnie dalej miksując stopniowo dodajemy cukier. Teraz ubijamy do momentu, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy ***
*** Gotową bezę przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę, na taki wymiar jaki mamy rozmiar blaszki do ciasta. Bezę posypujemy płatkami migdałowymi ***
*** Aby beza wyszła sucha i chrupiąca należy ściśle przestrzegać procedury jej przygotowania. Nagrzewamy piekarnik do 180’C (grzałka góra-dół) i pieczemy bezę przez 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy bezę przez kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim bezę na następne 60 minut. W tym czasie nie wolno otwierać piekarnika! ***
*** Bezę wyjmujemy z piekarnika, usuwamy papier ze spodu i układamy bezę na kremie śmietankowym lekko dociskając. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc aby masy stężały ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
Witam czy mogła by mi pani doradzić, chodzi o to ze chciałabym zrobić to ciasto w tortownicy jako tort a dokładniej w rancie jaka srednice ustawić by ciasto się upiekło a nie było zbyt niskie?
Ciężko mi doradzić jaką wybrać średnice, myślę że ciasto w formie tortu nie powinno być jednak zbyt wysokie, bo grube ciasto kruche, duża warstwa kremu, galaretki i bezy mogą być nieapetyczne. Zrobiłabym średnicę tak około 22-24 centymetry i jednak zmniejszyłabym ilość składników o 1/3
Czy blat bezowy można zrobic dzien wczesniej?
Tak można
Czy zamiast malin mogę dać truskawki?
Tak, zamiennie mogą być użyte truskawki, wiśnie, jagody itp.