Sznycle po wiedeńsku


Sznycle po wiedeńsku

Cieniutkie oraz kruche kotlety w chrupiącej i pulchnej panierce z bułki tartej. Oryginalne sznycle wiedeńskie przygotowuje się z cielęciny i smaży na głębokim tłuszczu z roztopionego masła klarowanego, a pod koniec smażenia przykrywa się patelnię, aby panierka „pofalowała się”. W lekko podrabianej wersji tych pysznych kotletów można użyć cieniutko rozbitego schabu lub szynki i smażyć z dodatkiem oleju aby temperatura tłuszczu nie była zbyt wysoka i nie przypiekła nam za szybko sznycli.

 

 

Składniki:

3-4 plastry cielęciny, schabu lub szynki

1 jajko

1 szklanka bułki tartej

2/3 szklanki mąki pszennej

2-3 łyżki masła klarowanego lub smalcu

olej do smażenia

sól, pieprz

pół cytryny

 

 

 

*** Plastry mięsa przykrywamy kolejno folią spożywczą i cieniutko rozbijamy ***

*** Przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem ***

*** Sznycle obtaczamy dokładnie w mące ***

*** Następnie moczymy w roztrzepanym widelcem jajku ***

*** I panierujemy w bułce tartej ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej z masłem lub smalcem i smażymy sznycle po około 2 minuty z każdej strony ***

*** Pod koniec smażenia patelnie przykrywamy pokrywką, aby sznycle stały się bardziej pulchne ***

*** Usmażone kotlety odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Sznycle podajemy z kawałkami cytryny ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 

KOMENTARZE