Sznycle po wiedeńsku
Cieniutkie oraz kruche kotlety w chrupiącej i pulchnej panierce z bułki tartej. Oryginalne sznycle wiedeńskie przygotowuje się z cielęciny i smaży na głębokim tłuszczu z roztopionego masła klarowanego, a pod koniec smażenia przykrywa się patelnię, aby panierka „pofalowała się”. W lekko podrabianej wersji tych pysznych kotletów można użyć cieniutko rozbitego schabu lub szynki i smażyć z dodatkiem oleju aby temperatura tłuszczu nie była zbyt wysoka i nie przypiekła nam za szybko sznycli.
Składniki:
3-4 plastry cielęciny, schabu lub szynki
1 jajko
1 szklanka bułki tartej
2/3 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżki masła klarowanego lub smalcu
olej do smażenia
sól, pieprz
pół cytryny
*** Plastry mięsa przykrywamy kolejno folią spożywczą i cieniutko rozbijamy ***
*** Przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem ***
*** Sznycle obtaczamy dokładnie w mące ***
*** Następnie moczymy w roztrzepanym widelcem jajku ***
*** I panierujemy w bułce tartej ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej z masłem lub smalcem i smażymy sznycle po około 2 minuty z każdej strony ***
*** Pod koniec smażenia patelnie przykrywamy pokrywką, aby sznycle stały się bardziej pulchne ***
*** Usmażone kotlety odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Sznycle podajemy z kawałkami cytryny ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ