Toruńskie pierniczki – mięciutkie i przepyszne
Szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz mięciutkie od razu po upieczeniu ciasteczka świąteczne. Ich przygotowanie zajęło mi około godzinki.Po wystygnięciu pierniczki możemy polukrować, oblać czekoladą lub ozdobić w dowolny sposób. Palce lizać!
Składniki:
4 szklanki mąki
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
3 łyżki miodu
125g masła
50g drożdży
*** W garnuszku rozpuszczamy masło i zdejmujemy z ognia. Dodajemy miód i mieszamy. Dodajemy pokruszone drożdże ***
*** Wszystko mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy do wystygnięcia ***
*** Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, sodę, kakao i przyprawę do piernika ***
*** Dodajemy ostudzone masło z drożdżami i miodem oraz jajka ***
*** Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk ***
*** Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części i każdą z nich kolejno rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 centymetra ***
*** Z ciasta wykrawamy foremkami pierniczki ***
*** Wycięte pierniki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C z termoobiegiem i pieczemy przez 10 minut ***
*** Z podanych składników wyszły mi 4 duże blachy pierniczków. Po wystudzeniu pierniczki możemy polukrować lub polać czekoladą ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ