Rogale jak marcińskie
Bardzo podobne zarówno w wyglądzie jak i w smaku do tradycyjnych, poznańskich rogali pieczonych co roku z okazji 11 listopada. Są to jednak oszukane rogale marcińskie gdyż nadzienie wykonane jest z kaszy manny wymieszanej z orzechami. Masa ta rewelacyjnie imituje biały mak, jest bardzo smaczna i ekspresowa w wykonaniu. Ciasto również jest dużo prostsze i szybsze do zrobienia niż tradycyjne. Polecam wypróbować!
Składniki:
25g świeżych drożdży
650g mąki
250ml mleka
125g masła
3 jajka
7 łyżek cukru
2-3 łyżki roztopionego masła
- Nadzienie:
500ml mleka
1 szklanka brązowego cukru
8 łyżek kaszy manny
10dkg migdałów (lub płatków migdałowych)
10dkg orzechów laskowych
5dkg orzechów włoskich
olejek migdałowy
- Dodatkowo:
lukier do polania rogali
drobno pokrojone orzechy włoskie – do posypania
*** Przygotowujemy nadzienie: mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy kaszkę i gotujemy około 3 minuty, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia ***
*** Migdały oraz orzechy mielimy na proszek ***
*** Zmielone orzechy łączymy z kaszką, dodajemy kilka kropli olejku migdałowego i mieszamy energicznie. Nadzienie odkładamy do przestudzenia ***
*** Przygotowujemy ciasto: do miseczki lub kubka wlewamy 1/4 szklanki ciepłego mleka, dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, pokruszone drożdże i mieszamy. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia ***
*** Resztę mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy. Dodajemy masło oraz cukier i mieszamy. Odstawiamy z ognia i odkładamy do wystudzenia ***
*** Do wystudzonego mleka wbijamy jajka oraz dodajemy rozczyn z drożdży i mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Ugniatamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne ***
*** Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią lub ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Następnie ciasto dzielimy na 3 równe części ***
*** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm i dzielimy na 8 trójkątów ***
*** Na każdym trójkącie układamy łyżkę nadzienia i rozsmarowujemy ***
*** Rogaliki zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki rogalików delikatnie zlepiamy. Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztopionym masłem i odkładamy na około 30 minut do wyrośnięcia ***
*** Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia ***
*** Po wystudzeniu rogaliki polewamy lukrem i obsypujemy posiekanymi orzechami ***
*** Aby uzyskać pyszny, biały lukier należy cukier puder wymieszać z odrobiną słodkiej śmietanki – dodajemy tyle śmietanki aby uzyskać odpowiednią konsystencję, gęstą ale lejącą ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
Właśnie upiekłam i skosztowałam jeszcze ciepłego. Pychotka.
To super, bardzo się cieszę, że smakują i pozdrawiam serdecznie 🙂
Robiłam już dwa razy. Są pyszne. Ja nie miałam orzechów laskowych tylko włoskie ale i tak pycha
Robiłam i są pyszne!!!!