Schab pieczony z jabłkami
Kruche, soczyste i mega aromatyczne mięso wieprzowe pieczone z jabłkami oraz wytrawnym białym winem. Do tak przygotowanego schabu polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z mięsem PRZEPIS TUTAJ . Super pomysł na elegancki, niedzielny albo świąteczny obiad. Polecam!
Składniki:
ok 1,3 kg schabu bez kości
3 jabłka
1/3 szklanki białego wina wytrawnego
- Marynata:
5 łyżek oleju
2 przeciśnięte ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
3-4 goździki
*** W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty poza goździkami ***
*** Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą. Za pomocą ostrego noża wbijamy kilka goździków. Schab zawijamy w folię i wstawiamy na kilka godzin do lodówki (można nawet na całą noc) ***
*** Po tym czasie w mięsie robimy nacięcia co około 2-3 centymetry ***
*** Jabłka myjemy, osuszamy, kroimy w plastry i usuwamy gniazda nasienne ***
*** Pokrojone jabłka umieszczamy w nacięciach mięsa ***
*** Schab przekładamy do żaroodpornego naczynia, pozostałe plasterki jabłek układamy po bokach mięsa ***
*** Mięso polewamy równomiernie winem. Naczynie zakrywamy żaroodporną pokrywką, lub folią aluminiową albo umieszczamy w foliowym worku do pieczenia i związujemy końce ***
*** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 1,5 godziny. Po tym czasie otwieramy naczynie i pieczemy jeszcze przez 15 minut aby danie się przyrumieniło. Powstały podczas pieczenia sos możemy zmiksować z jabłkami, zagęścić na ciepło niewielką ilością mąki i polać nim mięso ***
*** Do tak upieczonego schabu polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z mięsem PRZEPIS TUTAJ ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ