Kotlety schabowe po meksykańsku
Kruche i soczyste kotlety w chrupiącej panierce z dodatkiem papryki, oregano, chilli i pietruszki. Pomysł na trochę inne schabowe niż tradycyjnie ale za to niezwykle smaczne i aromatyczne. Namoczenie mięsa w mleku nadaje mu soczystości i delikatności w smaku. Polecam!
Składniki:
3-4 plastry schabu
3/4 szklanki mleka
masło klarowane lub olej – do smażenia
- PANIERKA:
1/2 szklanki mąki
1 jajko
3/4 szklanki bułki tartej
sól, pieprz
1/3 łyżeczki chilli w proszku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżka posiekanej pietruszki
*** Mięso rozbijamy tłuczkiem, przekładamy do miski, zalewamy mlekiem i odkładamy na minimum godzinę (można też zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce ***
*** Po tym czasie kotlety odsączamy z mleka i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem ***
*** Mięso obtaczamy równomiernie w mące ***
*** Przygotowujemy panierkę: bułkę tartą mieszamy z papryką, chilli, oregano i posiekaną zieleniną ***
*** Kotlety maczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy z dwóch stron w panierce ***
*** Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor ***
*** Po zdjęciu z patelni kotlety odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ