Pasta z nóżek grzybowych – do zapiekanek, pizzy, pasztecików, zupy, sosów itp.


Pasta z nóżek grzybowych – do zapiekanek, pizzy, pasztecików, zupy, sosów itp.

Zazwyczaj odcinam nóżki od grzybów i wykorzystuje same kapelusze. Marynuje je w zalewie octowej, smażę, mrożę lub suszę. Z nóżek grzybowych natomiast przygotowuje pyszną, aromatyczną pastę, która świetnie sprawdza się jako nadzienie do pierogów, krokietów, zapiekanek, pizzy, pasztecików, oraz jako dodatek do zup i sosów. Pastę robi się łatwo i szybko, jednak trzeba ją pasteryzować trzykrotnie aby grzyby nam się nie zepsuły, co niestety lubią robić. Ja zazwyczaj przygotowuje za jednym zamachem smażone grzyby do słoików PRZEPIS TUTAJ  oraz pastę z nóżek i wszystko razem pasteryzuje w piekarniku – jest to bardzo proste i wygodne. Sposoby pasteryzacji opisałam pod przepisem.

 

 

Składniki:

0,5 kg nóżek od grzybów

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu mielonego

1 łyżeczka cukru

pół łyżeczki czosnku granulowanego

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

2 łyżki masła klarowanego lub oleju

 

 

 

*** Nóżki oczyszczamy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy ***

*** Nóżki gotujemy przez 3 minuty po czym odcedzamy i przelewamy zimną wodą ***

*** Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub olej i podsmażamy na nim nóżki przez około 20 minut często mieszając ***

*** Po tym czasie dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i smażymy jeszcze przez około 5 minut ***

*** Odstawiamy do przestudzenia. Następnie mielimy w maszynce lub blenderze na drobne kawałeczki ***

*** Pastę upychamy dość ciasno do słoików, zostawiając około 2 centymetry wolnego miejsca od góry ***

*** Słoiczki zakręcamy i pasteryzujemy przez 3 dni – po 30 minut. Jest to ważne, aby grzyby nam się nie zepsuły, co niestety lubią robić. Proces tyndalizacji (trzy krotnej pasteryzacji) powoduje zabicie wszelkich drobnoustrojów. Możemy jej dokonać w garnku lub w piekarniku ***

*Sposoby pasteryzacji:

  1. W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu) przez około 30 minut. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
  2. W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.

*** A tu jeszcze jeden Rudy Rydz, który również chciał być na zdjęciu 😉 ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:


KOMENTARZE

6 komentarzy do “Pasta z nóżek grzybowych – do zapiekanek, pizzy, pasztecików, zupy, sosów itp.

  • Aga

    Zrobiłam dzisiaj pastę z nóżek, wszystko co do grama zgodnie z przepisem, właśnie pasteryzuje się 1 raz. Wiadomo że nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała… Jest pyszna, ale piekielnie słona i diabelnie ostra. Więc rozumiem, że dodawać do potraw o 1-2 łyżeczki?

  • Anonim

    Fajny sposób, dzięki :), na pewno wypróbuję.

    Ja dotąd, gdy marynuję grzybki, to marynuję oddzielnie kapelusze i nóżki – całe, w malutkich słoiczkach. Nóżki po wyjęciu ze słoika służą mi jako dodatek do sosu tatarskiego, pokrojone w drobną kosteczkę lub do sałatek jarzynowych jako niewielki akcent.

    • Anonim

      P. S. Oh, zapomniałabym o tej Ślicznotce ! :). Przepiękna kicia :). Tak, te słodziaki zawsze interesują się tym co się dzieje, zwłaszcza w kuchni ;))).

    • Anonim

      Od 40 lat pasteryzuję przetwory w piekarniku i wyciągam je z niego od razu po skończeniu. Wynoszę na balkon, gdzie ustawiam je na kuchennych dużych deseczkach i nasłuchuję klikania, gdy wieczka się zasysają, licząc kliki czy wszystkie na pewno się zamknęły. Nigdy nic mi NIE WYBUCHŁO ! ;)))