Grzyby marynowane
Jeden z najpopularniejszych sposobów na przetwory zimowe z grzybów to grzyby marynowane w occie. Podajemy je do tataru, pasztetu, wędlin, a także jako dodatek do sosu tatarskiego PRZEPIS TUTAJ (klik)
Składniki:
ok 2 kg grzybów
1,5 litra wody
1 łyżka soli
- Zalewa:
3 szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1 cebula
3 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
6 ziarenek ziela angielskiego
8 ziarenek pieprzu
4 liście laurowe
1 łyżeczka gorczycy
*** Wybieramy mniejsze, twarde i jędrne okazy podgrzybków, borowików, kozaków i maślaków. Grzyby dokładnie płuczemy i oczyszczamy. Większe grzybki kroimy na kawałki ***
*** W garnku zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy grzyby i obgotowujemy przez około 5 minut ***
*** Następnie grzyby odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą ***
*** Obgotowane grzyby przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoiczków – do 3/4 wysokości słoika ***
*** Przygotowujemy zalewę octową. W garnku umieszczamy wszystkie składniki:wodę, ocet, sól, cukier, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, gorczycę i pokrojoną w piórka cebulę. Całość zagotowujemy ***
*** Słoiczki z grzybkami zalewamy gorącą zalewą z przyprawami, rozkładając je mniej więcej po równo do każdego słoiczka. Zakręcamy i pasteryzujemy w garnku lub w piekarniku (sposoby pasteryzacji opisałam niżej) ***
*** Studzimy i przekładamy do spiżarni lub piwnicy ***
*** SMACZNEGO ***
*Sposoby pasteryzacji:
- W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu) przez około 15 minut. Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
- W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 20 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
POLECAM RÓWNIEŻ:
- SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ
- OGÓRKI W ZALEWIE GYROS PRZEPIS TUTAJ
- KETCHUP Z CUKINII Z PAPRYKĄ PRZEPIS TUTAJ