Kruche ciasto z budyniem, śliwkami i bezą
Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto, które zawsze się udaje. Kruche ciasto, kremowy budyń, soczyste owoce i chrupiąca beza to połączenie wprost idealne. Po prostu niebo w ustach!
Składniki:
- Ciasto:
250g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kostka zimnego masła (200gram)
4 żółtka (białka użyjemy do bezy)
- Budyń:
1 opakowanie budyniu śmietankowego (40gram)
0,5 litra mleka
2 łyżki cukru
- Beza:
4 białka
szczypta soli
200g cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- Owoce:
około 800g śliwek węgierek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
*** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem na jednolitą masę ***
*** Ciastem wylepiamy dno blaszki (moja ma wymiary 25×35 centymetrów) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i podpiekamy przez 20 minut ***
*** Przygotowujemy budyń z 0,5 litra mleka według instrukcji na opakowaniu, dodajemy 2 łyżki cukru ***
*** Śliwki myjemy, osuszamy, pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki ***
*** Pokrojone owoce obtaczamy w mące ziemniaczanej ***
*** Na podpieczone ciasto wykładamy budyń, a następnie owoce ***
*** Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier i całość miksujemy przez około 5 minut, aż powstanie gęsta i błyszcząca piana. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy ***
*** Pianę rozsmarowujemy równomiernie na owocach ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez 25 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 60’C, włączamy termoobieg i pieczemy przez kolejne 25 minut ***
*** Ciasto kroimy po wystudzeniu ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ