Czekoladowe babeczki z dyni
Mocno czekoladowe i wilgotne babeczki, które w smaku i wyglądzie przypominają popularne ciasto brownie. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Dynia jest w cieście niewyczuwalna, ale nadaje mu wilgoci i miękkości. Polecam!
Składniki:
**WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ
350g dyni – bez skóry i pestek
300g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60g kakao
2 jajka
110g masła
250g cukru
16g cukru waniliowego
pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego
125ml oleju
25g czekolady mlecznej
25g czekolady gorzkiej
- Polewa czekoladowa:
25g mlecznej czekolady
25g gorzkiej czekolady
50ml mleka
*** Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy kolejno jajka i ucieramy, aż składniki się połączą. Pomału wlewamy olej nie przestając ucierania, a następnie stopniowo dodajemy jogurt ***
*** Mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę mieszamy razem. Do masy maślanej dodajemy w dwóch turach suche składniki i dokładnie mieszamy łyżką – tylko do momentu połączenia się składników ***
*** Dynie ścieramy na tarce o dużych oczkach ***
*** Czekoladę kroimy na małe kawałki ***
*** Dynię i czekoladę dokładamy do ciasta i delikatnie mieszamy ***
*** Ciasto przekładamy do foremek na muffinki ***
*** Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170’C i pieczemy przez około 35 minut – do tzw suchego patyczka ***
*** Po wystudzeniu babeczek przygotowujemy polewę czekoladową. Do garnuszka wlewamy mleko, wkładamy obie czekolady i gotujemy ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa ***
*** Płynną czekoladą polewamy równomiernie babeczki ***
*** Z podanych składników wyszło mi 20 babeczek ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ