Sałatka z tuńczykiem, makaronem i mozzarellą
Szybka, prosta, pożywna i niskokaloryczna sałatka. Idealna na lekki lunch albo drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Polecam!
Składniki:
2 garści mieszanki sałat
1 pomidor
100g makaronu świderki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
3-4 suszone pomidory w oleju
2 łyżki czarnych oliwek
1/3 czerwonej cebuli
1 kulka mozzarelli z zalewy
1 łyżka pestek z dyni
3-4 łyżki oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
Przyprawy: po 1/3 łyżeczki soli, pieprzu, oregano i bazylii
*** Do miseczki przekładamy pestki z dyni, wlewamy oliwę, dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy. Mieszamy i odkładamy na kilka minut ***
*** Na talerz wykładamy mieszankę sałat oraz pokrojonego na kawałki pomidora ***
*** Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą ***
*** Makaron wykładamy na talerz z warzywami, a pomiędzy nim układamy kawałki tuńczyka odsączonego z zalewy i pokrojone na kawałki suszone pomidory ***
*** Na wierzchu wykładamy pokrojony w kostkę ser mozzarella, plasterki oliwek oraz pokrojoną w piórka cebulę ***
*** Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem i od razu podajemy ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ