Wieprzowina po chińsku


Wieprzowina po chińsku

Szybkie, proste i niezwykle aromatyczne danie kuchni orientalnej z kruchą i soczystą polędwiczką wieprzową oraz miękkimi ale nadal chrupiącymi warzywami. Potrawa jest dość pikantna, jednak ostrość możemy wedle gustu zredukować poprzez zmniejszenie ilości papryczki chilli.

 

 

Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1/2 czerwonej papryki

1/2 zielonej lub żółtej papryki

1 cebula – biała lub czerwona

1 papryczka chilli

2 ząbki czosnku

1 niewielka marchew

1/2 pora

niewielki kawałek imbiru ok 2-3 cm

1 łyżka oleju

1 łyżka masła

sól i pieprz

  • Sos:

3 łyżki soku z cytryny

3 łyżki wody

4 łyżki sosu sojowego

2 łyżki miodu (lub cukru np. trzcinowego)

 

 

*** Polędwiczkę myjemy, osuszamy i przekrawamy w poprzek na pół ***

*** Następnie mięso kroimy w poprzek włókien na dość cienkie plasterki ***

*** Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz obtaczamy w mące ziemniaczanej ***

*** Przygotowujemy warzywa: paprykę, marchew, cebulę i pora kroimy w słupki. Papryczkę chilli oraz czosnek i imbir drobno siekamy lub ścieramy na drobnej tarce ***

*** Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy wszystkie wymienione składniki ***

*** Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej, wrzucamy polędwiczkę i podsmażamy ciągle mieszając przez około 4-5 minut – tak aby mięso z każdej strony było obsmażone ***

*** Mięso przekładamy na talerz, a na patelnię dodajemy masło, dokładamy warzywa i smażymy przez około 4 minuty ciągle mieszając ***

*** Na patelnie dodajemy podsmażone wcześniej mięso, mieszamy i smażymy jeszcze przez około minutę ***

*** Dodajemy sos, mieszamy i gotujemy przez około 3 minuty ciągle mieszając, aż potrawa zgęstnieje ***

*** Danie podajemy z ryżem lub „chińskim” makaronem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 


KOMENTARZE

2 komentarzy do “Wieprzowina po chińsku