Młoda kapusta z kurczakiem po gospodarsku


Młoda kapusta z kurczakiem po gospodarsku

Szybkie i pyszne danie jednogarnkowe z rumianym i soczystym mięskiem, pieczarkami oraz kolorowymi warzywami. Danie palce lizać!

 

 

Składniki:

2 filety z kurczaka

20dkg boczku wędzonego

1 cebula

1 papryczka chilli (lub pół albo kawałek)

kilka pieczarek

1 marchew

1 czerwona papryka

1 główka młodej kapusty

1/3 szklanki bulionu lub wody

1 łyżka przyprawy do kurczaka

sól, pieprz

1 łyżka siekanego koperku

olej do smażenia

 

 

*** Mięso z kurczaka kroimy w grube pasy i obsypujemy przyprawą ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim filety z każdej strony na rumiany kolor ***

*** Podsmażone mięso przekładamy na talerz, a na patelni wytapiamy pokrojony na kawałki boczek wędzony. Po chwili dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy, aż się zeszkli ***

*** Dodajemy pokrojoną w paseczki papryczkę chilli, mieszamy ***

*** Dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażamy przez chwilę ***

*** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, paprykę kroimy w paseczki. Wszystko dodajemy na patelnię mieszamy i znowu smażymy jeszcze 1-2 minuty ***

*** Następnie dokładamy grubo poszatkowaną kapustę ***

*** Mieszamy, wlewamy bulion lub wodę i zagotowujemy ***

*** Dodajemy podsmażone wcześniej mięso i zmniejszamy moc palnika ***

*** Całość dusimy pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie potrawę przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***

*** Potrawę obsypujemy siekanym koperkiem i dusimy jeszcze przez kilka minut już bez przykrycia, aby odparować nadmiar płynu ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

  • DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ

 

 

KOMENTARZE