Ogórki w curry
Pyszne domowe ogóreczki w słodko-kwaśnej zalewie z dodatkiem przyprawy curry. Świetnie smakują zarówno jako dodatek do obiadu albo do kanapek lub jako przekąska na imprezę.
Składniki:
1 kg ogórków
1 czerwona papryka
1,5 litra wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu 10%
1 łyżka soli
3 łyżki curry
ok 5-6 łyżeczek gorczycy
ok 12-14 ziarenek pieprzu
ok 5-6 goździków
*** Przygotowujemy zalewę: do garnka wlewamy wodę i ocet, wsypujemy cukier oraz sól i całość zagotowujemy. Na końcu wsypujemy curry, dokładnie mieszamy i odkładamy do przestudzenia ***
*** Ogórki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skórki ***
*** Ogórki rozcinamy na ćwiartki lub jeśli są większe to na ósemki ***
*** Paprykę myjemy i kroimy w paseczki ***
*** Do każdego słoiczka wsypujemy łyżeczkę gorczycy, 1 goździk oraz po dwie kulki pieprzu ***
*** Ogórki z papryką przekładamy do słoików ***
*** Słoiki zalewamy jeszcze ciepłą zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy. Słoiki możemy pasteryzować w garnku, w piekarniku lub w zmywarce ***
*Sposoby pasteryzacji:
- W garnku – Na dnie umieszczamy ściereczkę, układamy słoiki, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików, zagotowujemy i pasteryzujemy (gotujemy na małym ogniu przez około 8 minut). Pozostawiamy w garnku do wystudzenia.
- W piekarniku – Słoiki układamy na blaszce, tak aby nie stykały się ze sobą ściankami, wkładamy do zimnego piekarnika, ustawiamy temperaturę na 130’C i pasteryzujemy przez 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy słoiki do wystudzenia.
- W zmywarce – Słoiki układamy w zmywarce wieczkami do dołu, ustawiamy cykl myjący na minimum 75’C lub wyższy. Nie dodajemy żadnych detergentów myjących! Włączamy zmywarkę i czekamy, aż zakończy program. Po tym czasie otwieramy drzwiczki i pozostawiamy przetwory do wystygnięcia.
POLECAM RÓWNIEŻ:
- SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW PRZEPIS TUTAJ
- OGÓRKI W ZALEWIE GYROS PRZEPIS TUTAJ
- KETCHUP Z CUKINII Z PAPRYKĄ PRZEPIS TUTAJ