Szarlotka z pianką
Kruche, maślane ciasto, soczyste jabłka i delikatna bezowa pianka. Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto, które zasmakuje zarówno gościom jak i wszystkim domownikom. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
250g zimnego masła
5 żółtek
2,5 – 3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1 łyżka cukru waniliowego
2-3 łyżki soku z cytryny
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (40g)
- Pianka bezowa:
5 białek
szczypta soli
1 i 1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania ciasta
*** Mąkę mieszamy z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kosteczkę masło i ucieramy palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Dokładamy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na około 20 minut ***
*** Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, budyń (sam proszek), mieszamy i odstawiamy ***
*** Wyjmujemy ciasto z lodówki, odrywamy 2/3, a resztę wkładamy ponownie do chłodziarki. Ciastem wykładamy dno blaszki do pieczenia (użyłam foremki o wymiarach 26×26 cm), wcześniej foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175’C i pieczemy przez 10 minut ***
*** Przygotowujemy piankę bezową: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a następnie stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas ubijając, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy ***
*** Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową ***
*** Na jabłkach rozsmarowujemy pianę z białek ***
*** Na wierzchu ciasta wykładamy starte na tarce o dużych oczkach ciasto z lodówki ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175’C i pieczemy przez ok. 35 minut – na rumiany kolor ***
*** Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem i kroimy ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
Najczęściej pieczona szarlotka przez moją mamę 🙂