Sernik wiedeński z musem śliwkowym
Delikatny, kremowy i przepyszny sernik z niebiańskim musem śliwkowym. Palce lizać! Sernik wiedeński często występuje bez spodu, jednak w tej wersji postanowiłam go dodać. Za spód posłużyły mi najzwyklejsze herbatniki, którymi wyłożyłam dno blaszki przed pieczeniem. Namoczyłam ciasteczka dodatkowo w mleku, żeby je trochę obciążyć przed wylaniem masy serowej i aby nie podnosiły się podczas pieczenia.
Składniki:
- Spód:
ok 20 sztuk herbatników
1/3 szklanki mleka
- Sernik:
1 kg mielonego twarogu
200g masła
8 dużych jajek
200g cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Mus owocowy:
500g śliwek węgierek
2 łyżki cukru
100 ml wody
2 galaretki truskawkowe
500ml śmietanki kremówki 36%
***Jajka oraz ser należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Masło roztapiamy i odkładamy na bok do przestudzenia ***
*** Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez około 5 minut, aż powstanie jasny puch ***
*** Do oddzielnej miski przekładamy zmielony twaróg, dodajemy mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Następnie dodajemy roztopione i ostudzone masło. Całość dokładnie mieszamy (możemy użyć miksera ustawionego na najniższe obroty.) Do masy serowej dodajemy stopniowo puch jajeczny, cały czas delikatnie mieszając ***
*** Foremkę wykładamy papierem do pieczenia ( moja foremka ma wymiary 26×26 centymetry ). Mleko przelewamy do miseczki i namaczamy w nim kolejno herbatniki (krótko – wkładamy i wyjmujemy), Namoczone ciasteczka układamy na dnie foremki ***
*** Masę serową przekładamy do tortownicy. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150’C w opcji góra/dół i pieczemy przez około 80-90 minut- aż ser całkowicie się zetnie. Po upieczeniu nie otwieramy piekarnika przez godzinę. Następnie ciasto wyjmujemy i odkładamy do całkowitego wystudzenia ***
*** Przygotowujemy mus: śliwki pozbawiamy pestek, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem ***
*** Dodajemy wodę i całość podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok ***
*** Owoce blendujemy na gładki mus. Do gorącego musu dodajemy galaretki, dokładnie mieszamy i odkładamy do całkowitego wystudzenia ***
*** Po tym czasie śmietankę ubijamy na sztywno ***
*** Pół szklanki musu owocowego odlewamy, a resztę dodajemy partiami do śmietanki i delikatnie mieszamy ***
*** Całość wylewamy na schłodzony sernik. Na wierzchu wykładamy za pomocą małej łyżeczki odłożony wcześniej mus owocowy. Końcem łyżeczki robimy zygzaki po wierzchu ***
*** Sernik z musem wkładamy do lodówki na kilka godzin ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
Pyszny polecam
Można dać 30% śmietanę?
Tak, może być 30%