Sernik wiedeński z musem śliwkowym


Sernik wiedeński z musem śliwkowym

Delikatny, kremowy i przepyszny sernik z niebiańskim musem śliwkowym. Palce lizać! Sernik wiedeński często występuje bez spodu, jednak w tej wersji postanowiłam go dodać. Za spód posłużyły mi najzwyklejsze herbatniki, którymi wyłożyłam dno blaszki przed pieczeniem. Namoczyłam ciasteczka dodatkowo w mleku, żeby je trochę obciążyć przed wylaniem masy serowej i aby nie podnosiły się podczas pieczenia.

 

 

Składniki:

  • Spód:

ok 20 sztuk herbatników

1/3 szklanki mleka

  • Sernik:

1 kg mielonego twarogu

200g masła

8 dużych jajek

200g cukru

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • Mus owocowy:

500g śliwek węgierek

2 łyżki cukru

100 ml wody

2 galaretki truskawkowe

500ml śmietanki kremówki 36%

 

 

 

***Jajka oraz ser należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Masło roztapiamy i odkładamy na bok do przestudzenia ***

*** Do dużej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez około 5 minut, aż powstanie jasny puch ***

*** Do oddzielnej miski przekładamy zmielony twaróg, dodajemy mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Następnie dodajemy roztopione i ostudzone masło. Całość dokładnie mieszamy (możemy użyć miksera ustawionego na najniższe obroty.) Do masy serowej dodajemy stopniowo puch jajeczny, cały czas delikatnie mieszając ***

*** Foremkę wykładamy papierem do pieczenia ( moja foremka ma wymiary 26×26 centymetry ). Mleko przelewamy do miseczki i namaczamy w nim kolejno herbatniki (krótko – wkładamy i wyjmujemy), Namoczone ciasteczka układamy na dnie foremki ***

***  Masę serową przekładamy do tortownicy. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150’C w opcji góra/dół i pieczemy przez około 80-90 minut- aż ser całkowicie się zetnie. Po upieczeniu nie otwieramy piekarnika przez godzinę. Następnie ciasto wyjmujemy i odkładamy do całkowitego wystudzenia ***

*** Przygotowujemy mus: śliwki pozbawiamy pestek, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem ***

*** Dodajemy wodę i całość podgrzewamy do momentu aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok ***

*** Owoce blendujemy na gładki mus. Do gorącego musu dodajemy galaretki, dokładnie mieszamy i odkładamy do całkowitego wystudzenia ***

*** Po tym czasie śmietankę ubijamy na sztywno ***

*** Pół szklanki musu owocowego odlewamy, a resztę dodajemy partiami do śmietanki i delikatnie mieszamy ***

*** Całość wylewamy na schłodzony sernik. Na wierzchu wykładamy za pomocą małej łyżeczki odłożony wcześniej mus owocowy. Końcem łyżeczki robimy zygzaki po wierzchu ***

*** Sernik z musem wkładamy do lodówki na kilka godzin ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

 


KOMENTARZE

3 komentarzy do “Sernik wiedeński z musem śliwkowym