Żeberka pieczone w młodej kapuście
Kruche, soczyste i aromatyczne mięso pieczone razem z warzywami czyli cały obiad przygotowany w jednym naczyniu 🙂 Palce lizać!
Składniki:
ok 1 kg żeberek
1/2 główki młodej kapusty
2 cebule
1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli (szczypta), majeranek
*** Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i oprószamy przyprawami. Następnie przekładamy do miski i odkładamy do lodówki na kilka godzin ***
*** Kapustę grubo szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka ***
*** Papryki tniemy w paski ***
*** Wszystkie warzywa przekładamy do miski, posypujemy delikatnie solą i pieprzem, mieszamy ***
*** Na dnie żaroodpornego naczynia układamy połowę mięsa ***
*** Na mięsie układamy połowę warzyw ***
*** Na warzywa wykładamy resztę mięsa ***
*** Całość przykrywamy pozostałymi warzywami, a z wierzchu posypujemy szczypiorkiem ***
*** Danie przykrywamy lub umieszczamy w foliowym rękawie do pieczenia ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego 180’C i pieczemy przez 1 godzinę i 30 minut . Około 10 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę lub rozcinamy rękaw foliowy w celu przyrumienienia potrawy ***
*** Do tego dania polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z karkówką – PRZEPIS TUTAJ ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ