Dorsz pieczony w warzywach
Pyszna, maślana rybka z czosnkiem, cytryną i warzywami. Świetny pomysł na zdrowe, kolorowe i lekkie danie. Tak przygotowanego dorsza możemy upiec w piekarniku lub na grillu. Polecam!
Składniki:
2 dzwonki z dorsza
2 łyżeczki masła
1 marchewka
1 mała cebulka
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
2 łyżki posiekanej pietruszki
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
2 plasterki cytryny
Przyprawy: sól ziołowa, pieprz cytrynowy
*** Dorsz myjemy, osuszamy i przyprawiamy z dwóch stron solą ziołową i pieprzem cytrynowym. Rybę odkładamy na około 1 godzinę aby przeszła przyprawami ***
*** Warzywa kroimy w małą kosteczkę: marchew, cebulę i papryki. Dodajemy posiekaną pietruszkę ***
*** Wszystko razem dokładnie mieszamy, polewamy oliwą i delikatnie przyprawiamy solą ziołową ***
*** Dzwonki z dorsza układamy na folii aluminiowej. Rybę smarujemy z wierzchu miękkim masłem roztartym z przeciśniętym czosnkiem ***
*** Na rybie wykładamy warzywa oraz po plasterku cytryny ***
*** Całość zawijamy szczelnie w folię aluminiową i układamy w naczyniu żaroodpornym ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 35 minut. Tak przygotowanego dorsza z warzywami możemy także upiec na grillu ***
*** Do tak przygotowanego dania możemy podać pieczone ziemniaczki, które możemy upiec w piekarniku razem z rybą PRZEPIS TUTAJ ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Czy cytryna może być w folii aluminiowej? Czytałam na innych blogach,że kwas w połączeniu z folią aluminiową to trucizna