Risotto z krewetkami i szparagami
Kremowe i aromatyczne risotto z dodatkiem masła, zielonych szparagów i chrupiących krewetek. Pyszny i jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad jednogarnkowy.
Składniki:
1 szklanka ryżu do risotto Arborio
300g krewetek
1 pęczek zielonych szparagów
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki białego wina
2 szklanki bulionu
2 łyżki masła
Przyprawa: sól, pieprz, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
*** Krewetki myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy ***
*** Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dokładamy krewetki. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy przez 1 minutę ciągle mieszając. Po podsmażeniu przekładamy na talerz ***
*** W garnku rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy ryż i podsmażamy przez chwilę ciągle mieszając ***
*** Do ryżu dodajemy wino i odparowujemy. Następnie wlewamy połowę bulionu i gotujemy, aż ryż wchłonie większość płynu ***
*** Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy twarde końcówki. Łodygi szparagów kroimy w małe kawałki a główki zostawiamy w całości ***
*** Następnie ryż zalewamy resztą bulionu, dodajemy pokrojone łodygi szparagów i gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez około 5 minut ***
*** Po tym czasie dodajemy główki szparagów ***
*** Całość doprawiamy kurkumą i papryką mieloną ***
*** Mieszamy i gotujemy do momentu, aż ryż i szparagi będą całkowicie miękkie. Następnie do potrawy dodajemy usmażone wcześniej krewetki ***
*** Potrawę mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ