Tort Czarny Las
Efektowny i baaardzo smaczny torcik Czarny Las zwany też często tortem Szwarcwaldzkim. Kakaowy biszkopt, krem śmietankowy oraz wiśnie to wprost idealne połączenie smakowe. Polecam!
Składniki:
- Biszkopt kakaowy:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
- Frużelina wiśniowa:
1 litrowy słoik wiśni w kompocie
(lub 0,5 kg wiśni świeżych lub mrożonych +1/2 szklanki wody +1/2 szklanki cukru)
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Krem śmietankowy:
800ml śmietany kremówki 30%
5 łyżek cukru pudru
1/4 szklanki gorącej wody
4 łyżeczki żelatyny
szczypta soli
- Poncz do nasączenia biszkoptu:
1/3 szklanki soku z wiśni (zostanie nam z frużeliny)
opcjonalnie: ok 50ml alkoholu np. wódka, wiśniówka
- Do dekoracji:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
*** Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę ***
*** Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i całość mieszamy łyżką – do momentu połączenia się składników ***
*** Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22 centymetry. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C i pieczemy przez około 45 minut – do suchego patyczka ***
*** Biszkopt studzimy i przekrawamy na trzy blaty ***
*** Wiśnie odsączamy z zalewy i przekładamy do garnuszka. Dodajemy pół szklanki kompotu (lub wodę i cukier jeśli używamy wiśni świeżych albo mrożonych). Całość zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością zimnej wody i wlewamy do garnuszka z gorącymi wiśniami. Mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia ***
*** Żelatynę mieszamy z gorącą wodą i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i małym strumieniem wlewamy żelatynę . Dokładnie mieszamy. Krem śmietankowy dzielimy na trzy części ***
*** Blaty ciasta nasączamy sokiem z wiśni wymieszanym z alkoholom (opcjonalnie). Pierwszy blat pokrywamy jedną częścią kremu ***
*** Całość przykrywamy drugim blatem, na którym wykładamy frużelinę wiśniową ( 2-3 łyżki frużeliny odkładamy do dekoracji ciasta) ***
*** Na wiśnie wykładamy drugą część kremu ***
*** Na kremie układamy trzeci blat ciasta. Całość pokrywamy kremem śmietankowym, wygładzamy ***
*** Ciasto przyozdabiamy (boki i górę) startą czekoladą oraz kremem śmietankowym ***
*** Na szczycie tortu wykładamy frużelinę wiśniową ***
*** Całość możemy jeszcze przyozdobić listkiem mięty 😉 ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
idealny tort!