Ciasto leśny mech z truskawkami
Pyszne i kolorowe ciasto szpinakowe z musem truskawkowe i śmietankową masą. Ciacho jest łatwe do wykonania i bardzo efektowne. Uwaga – szpinaku wcale nie czuć w smaku, a jedynie nadaje piękny kolor 😉
Składniki:
- Ciasto:
150g świeżego szpinaku Baby
3 jajka
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
- Mus truskawkowy:
0,5 kg truskawek (mogą być mrożone)
2 galaretki truskawkowe
1 szklanka gorącej wody
- Masa śmietankowa:
0,5 litra śmietanki kremówki 30%
4 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki gorącej wody
- Dodatkowo:
Truskawki i grzybki czekoladowe (opcjonalnie) do ozdoby
*** Przygotowujemy ciasto: szpinak blendujemy z kilkoma łyżkami oleju na gładką papkę ***
*** Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę ***
*** Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dolewamy resztę oleju i miksujemy do połączenia się składników ***
*** Dodajemy zblendowany szpinak i mieszamy do uzyskania jednolitej masy ***
*** Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 22 centymetry (dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia ***
*** Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 45 minut – do suchego patyczka, w funkcji góra-dół ***
*** Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty ***
*** Przygotowujemy warstwę truskawkową: truskawki blendujemy na mus (jeśli używamy mrożonych truskawek to należy je rozmrozić) ***
*** Galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody ***
*** Do galaretki dodajemy zmiksowane truskawki, mieszamy i odkładamy do wystudzenia ***
*** Przygotowujemy masę śmietankową: żelatynę rozpuszczamy dokładnie w gorącej wodzie. Śmietankę miksujemy na sztywno, dodajemy cukier puder oraz rozpuszczoną żelatynę (żelatynę najlepiej przelać przez sitko), mieszamy ***
*** Do tortownicy wkładamy jedną część ciasta ***
*** Na ciasto wykładamy połowę masy śmietanowej ***
*** Na śmietanę wykładamy zimny i tężejący mus truskawkowy. Całość wstawiamy na około 10 minut do zamrażarki aby mus stężał ***
*** Na stężały mus wykładamy resztę masy śmietanowej ***
*** Drugi blat biszkoptu drobno kruszymy i wykładamy na wierzch ciasta ***
*** Ciasto chłodzimy przez co najmniej 5 godzin w lodówce. Przed podaniem ozdabiamy według upodobań ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
czy można dac mrożony szpinak
można ale najpierw trzeba go rozmrozić na sitku
Witam. Myśli pani,że mogłabym użyć mroźnej żurawiny zamiast truskawek? Pozdrawiam
Nigdy jeszcze nie używałam mrożonej żurawiny, więc nie pomogę, ale myślę, że warto spróbować
Potrzebuję to ciasto zrobić w tortownicy 30cm. Czy Pani zdaniem powinnam podwoić ilość składników na ciasto?
Powiększyłabym składniki o połowę
ale piękne ciacho! robiłam też z https://emigotuje.com/ciasto-fit-lesny-mech/ i też polecam :)))