Kruche ciasto z bezą i rabarbarem
Prosta i pyszna tarta na delikatnym, kruchym spodzie, z rabarbarem i puszystą bezą. Smaki w tym cieście idealnie ze sobą współgrają, gdyż słodką bezę świetnie przełamuje kwaskowaty smak rabarbaru wymieszanego z konfiturą malinową.
Składniki:
- Kruchy spód:
4 żółtka jaj
200g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
200g zimnego masła
50g cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
- Nadzienie:
500g rabarbaru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 150g konfitury malinowej
2 łyżki kaszki manny
- Beza:
4 białka
szczypta soli
200g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki płatków migdałowych
- Dodatkowo:
1 łyżka masła + 2 łyżki bułki tartej do obsypania foremki
*** Przygotowujemy spod: do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, cukier, sól oraz proszek do pieczenia i wszystko rozcieramy, aż powstanie kruszonka. Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto ***
*** Tortownicę lub foremką (moja ma średnicę 26cm) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą ***
*** Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim foremkę. Widelcem nakłuwamy ciasto w wielu miejscach ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170’C w opcji góra-dół bez termoobiegu i pieczemy przez 20 minut ***
*** Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy w centymetrowe kawałki i przekładamy do miski ***
*** Rabarbar obsypujemy mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy ***
*** Dodajemy konfiturę malinową i ponownie mieszamy ***
*** Przygotowujemy bezę: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając na wysokich obrotach, aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze przez pół minuty ***
*** Podpieczony spód obsypujemy kaszką manną ***
*** Następnie na spód wykładamy rabarbar ***
*** Na wierzch wykładamy pianę z białek i obsypujemy płatkami migdałowymi ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170’C w opcji góra-dół bez termoobiegu i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 60’C, włączamy termoobieg i suszymy bezę w ten sposób przez 25 minut ***
*** Ciasto wyjmujemy z piekarnika i już możemy kroić ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
Ratunku goście niedługo przychodzą a moja beza z wierzchu jest chrupiąca w środku zupełnie surowa. Ponieważ nie mam funkcji termoobiegu w piekarniku piekłam najpierw zgodnie z przepisem 20 min w 170stC a potem 100stC Góra dół. Czy mogę uratować jeszcze ciasto?
A czy rabarbar można zastąpić prażonymi jabłkami?