Ciasto na maślance z truskawkami
Wilgotny, puszysty i bardzo prosty w przygotowaniu placek na maślance z truskawkami. Nebo w ustach!
Składniki:
3 jajka
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
100g masła
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 200g truskawek
- Dodatkowo:
cukier puder do posypania
*** Masło rozpuszczamy i odkładamy do wystudzenia. Jajka ubijamy wraz cukrem na puszystą masę, dodajemy maślankę oraz masło i miksujemy na wolnych obrotach przez 2 minuty ***
*** Dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita i gęsta masa ***
*** Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blaszkę – moja blaszka ma wymiary 26×26 centymetrów ***
*** Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki ***
*** Plasterki truskawek wykładamy równomiernie na cieście ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 50 minut – do suchego patyczka. Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
Ja robiłam z mrożonych truskawek, wcześniej je odmroziłam, z soku zrobiłam kompot truskawkowy a owoce ułożyłam na placu. Lekki, puszysty, smaczny, nie za słodki po prostu w sam raz. Szybko zniknął, jeszcze go upiekę nie raz. Pozdrawiam
Czy mogą być mrożone truskawki?