Torcik czekoladowy
Pyszny i efektowny tort złożony z kakaowego biszkoptu, kremu czekoladowego, masy śmietankowej oraz polewy z czekolady i udekorowany świeżymi truskawkami. Ciasto nie jest trudne do wykonania ale dosyć czasochłonne. Prace jednak można podzielić sobie na dwa dni: jednego dnia upiec biszkopt, a drugiego zrobić krem oraz masę wierzchnią i przełożyć ciasto oraz udekorować.
Składniki:
- Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Poncz:
Pół szklanki czarnej herbaty + pół łyżeczki cukru
- Masa czekoladowa do przełożenia:
100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
250g śmietanki kremówki
80g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa
120g masła
- Masa śmietankowa do obłożenia tortu:
250ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
1 łyżeczka żelatyny
szczypta soli
- Polewa czekoladowa:
50g czekolady gorzkiej
50g czekolady mlecznej
1/3 szklanki mleka
- Dodatkowo:
truskawki do dekoracji
*** Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę ***
*** Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i cały czas miksujemy, do momentu, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy ***
*** Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy łyżką, aż uzyskamy jednolite ciasto ***
*** Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22 centymetry (wcześniej dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia) i pieczemy w temperaturze 180’C przez około 40 minut – do suchego patyczka (piekłam z termoobiegiem. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia ***
*** W międzyczasie przygotowujemy masę do przełożenia tortu: czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do garnka i dodajemy śmietankę. Podgrzewamy mieszając do momentu, aż powstanie jednolita masa. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na około 2 godziny ***
*** Gdy ciasto całkowicie wystygnie przecinamy je w dwóch miejscach – na 3 blaty. Przygotowujemy poncz: herbatę mieszamy z cukrem i odkładamy do wystudzenia ***
*** Blaty ciasta nasączamy ponczem ***
*** Następnie kończymy przygotowywać masę: wafelki kroimy na małe kawałki ***
*** Miękkie masło miksujemy i stopniowo dodajemy schłodzoną masę czekoladową. Cały czas miksujemy, do momentu, aż uzyskamy jednolity krem ***
*** Do masy dodajemy pokrojone wafelki i delikatnie mieszamy ***
*** Na pierwszym blacie układamy połowę masy czekoladowej. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy resztę masy ***
*** Całość przykrywamy ostatnim blatem i wkładamy do lodówki ***
*** Następnie przygotowujemy masę śmietankową do obłożenia tortu: żelatynę mieszamy z gorącą wodą i odkładamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę. Cały czas miksujemy ***
*** Masą śmietankową wykładamy wierzch i boki tortu. Ciasto wkładamy do lodówki ***
*** Następnie przygotowujemy polewę czekoladową: w garnuszku podgrzewamy mleko, wkruszamy czekoladę, mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż powstanie jednolity krem czekoladowy. Jeżeli krem będzie zbyt rzadki dolewamy więcej mleka. Masę czekoladową odkładamy do wystudzenia ***
*** Schłodzony tort dekorujemy polewą czekoladową. Zaczynamy od brzegów ciasta robiąc efekt spływającej czekolady ***
*** Następnie nakładamy polewę na środek tortu i delikatnie rozprowadzamy. Ciasto przekładamy do lodówki aby polewa zastygła ***
*** Truskawki przekrawamy wzdłuż na połówki i dekorujemy polewą czekoladową ***
*** Torcik dekorujemy z wierzchu truskawkami oraz opcjonalnie bitą śmietaną ***
*** SMACZNEGO ***
Polecam również:
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ