Torcik czekoladowy


Torcik czekoladowy

Pyszny i efektowny tort złożony z kakaowego biszkoptu, kremu czekoladowego, masy śmietankowej oraz polewy z czekolady i udekorowany świeżymi truskawkami. Ciasto nie jest trudne do wykonania ale dosyć czasochłonne. Prace jednak można podzielić sobie na dwa dni: jednego dnia upiec biszkopt, a drugiego zrobić krem oraz masę wierzchnią i przełożyć ciasto oraz udekorować.

 

 

Składniki:

  • Biszkopt:

5 jajek

3/4 szklanki cukru

2/3 szklanki mąki tortowej

1/3 szklanki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Poncz:

Pół szklanki czarnej herbaty + pół łyżeczki cukru

  • Masa czekoladowa do przełożenia:

100g czekolady mlecznej

100g czekolady gorzkiej

250g  śmietanki kremówki

80g wafelków orzechowych w czekoladzie typu Princessa

120g masła

  • Masa śmietankowa do obłożenia tortu:

250ml śmietanki kremówki 30%

2 łyżki cukru pudru

3 łyżki gorącej wody

1 łyżeczka żelatyny

szczypta soli

  • Polewa czekoladowa:

50g czekolady gorzkiej

50g czekolady mlecznej

1/3 szklanki mleka

  • Dodatkowo:

truskawki do dekoracji

 

 

 

*** Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę ***

*** Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i cały czas miksujemy, do momentu, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy po jednym żółtku, miksujemy ***

*** Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy łyżką, aż uzyskamy jednolite ciasto ***

*** Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22 centymetry (wcześniej dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia) i pieczemy w temperaturze 180’C przez około 40 minut – do suchego patyczka (piekłam z termoobiegiem. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia ***

*** W międzyczasie przygotowujemy masę do przełożenia tortu: czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do garnka i dodajemy śmietankę. Podgrzewamy mieszając do momentu, aż powstanie jednolita masa. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki na około 2 godziny ***

*** Gdy ciasto całkowicie wystygnie przecinamy je w dwóch miejscach – na 3 blaty. Przygotowujemy poncz: herbatę mieszamy z cukrem i odkładamy do wystudzenia ***

*** Blaty ciasta nasączamy ponczem ***

*** Następnie kończymy przygotowywać masę: wafelki kroimy na małe kawałki ***

*** Miękkie masło miksujemy i stopniowo dodajemy schłodzoną masę czekoladową. Cały czas miksujemy, do momentu, aż uzyskamy jednolity krem ***

*** Do masy dodajemy pokrojone wafelki i delikatnie mieszamy ***

*** Na pierwszym blacie układamy połowę masy czekoladowej. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy resztę masy ***

*** Całość przykrywamy ostatnim blatem i wkładamy do lodówki ***

*** Następnie przygotowujemy masę śmietankową do obłożenia tortu: żelatynę mieszamy z gorącą wodą i odkładamy do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę. Cały czas miksujemy ***

*** Masą śmietankową wykładamy wierzch i boki tortu. Ciasto wkładamy do lodówki ***

*** Następnie przygotowujemy polewę czekoladową: w garnuszku podgrzewamy mleko, wkruszamy czekoladę, mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż powstanie jednolity krem czekoladowy. Jeżeli krem będzie zbyt rzadki dolewamy więcej mleka. Masę czekoladową odkładamy do wystudzenia ***

*** Schłodzony tort dekorujemy polewą czekoladową. Zaczynamy od brzegów ciasta robiąc efekt spływającej czekolady ***

*** Następnie nakładamy polewę na środek tortu i delikatnie rozprowadzamy. Ciasto przekładamy do lodówki aby polewa zastygła ***

*** Truskawki przekrawamy wzdłuż na połówki i dekorujemy polewą czekoladową ***

*** Torcik dekorujemy z wierzchu truskawkami oraz opcjonalnie bitą śmietaną ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

Polecam również:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE