Sałatka z tuńczykiem i jajkami
Smaczna, zdrowa i niskokaloryczna sałatka, która w dodatku pięknie prezentuje się na stole. Można ją przyrządzić na kolacje, na przyjęcie lub jako drugie śniadanie do pracy. Jest świetna!
Składniki:
150 g tuńczyka z puszki – w sosie własnym
2-3 garści mieszanki sałat
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
3-4 jajka
kilka suszonych pomidorów z zalewy
1 zielony ogórek gruntowy
ok 5 rzodkiewek
kilka łyżek oliwy
sól, pieprz
1 łyżka posiekanego szczypiorku
opcjonalne: pestki dyni lub nasiona słonecznika, czarne oliwki
*** Na spodzie miski lub dużego talerza układamy mieszanki sałat ***
*** Papryki, ogórka oraz rzodkiewki kroimy w kostkę i przekładamy do miski ***
*** Dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory i wszystko mieszamy ***
*** Mieszankę warzywną wykładamy na talerz z sałatą ***
*** Tuńczyka odsączamy z zalewy, porcjujemy i układamy na warzywach ***
*** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy na połówki i układamy na sałatce ***
*** Całość posypujemy solą i pieprzem, polewamy oliwą (użyłam oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami) i posypujemy posiekanym szczypiorkiem ***
*** Sałatkę możemy dodatkowo posypać pestkami dyni lub nasionami słonecznika ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
Tak wyglądają jajka na twardo??