Sałatka z tuńczykiem i jajkami


Sałatka z tuńczykiem i jajkami

Smaczna, zdrowa i niskokaloryczna sałatka, która w dodatku pięknie prezentuje się na stole. Można ją przyrządzić na kolacje, na przyjęcie lub jako drugie śniadanie do pracy. Jest świetna!

 

 

Składniki:

150 g tuńczyka z puszki – w sosie własnym

2-3 garści mieszanki sałat

1/2 czerwonej papryki

1/2 żółtej papryki

3-4 jajka

kilka suszonych pomidorów z zalewy

1 zielony ogórek gruntowy

ok 5 rzodkiewek

kilka łyżek oliwy

sól, pieprz

1 łyżka posiekanego szczypiorku

opcjonalne: pestki dyni lub nasiona słonecznika, czarne oliwki

 

 

*** Na spodzie miski lub dużego talerza układamy mieszanki sałat ***

*** Papryki, ogórka oraz rzodkiewki kroimy w kostkę i przekładamy do miski ***

*** Dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory i wszystko mieszamy ***

*** Mieszankę warzywną wykładamy na talerz z sałatą ***

*** Tuńczyka odsączamy z zalewy, porcjujemy i układamy na warzywach ***

*** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy na połówki i układamy na sałatce ***

*** Całość posypujemy solą i pieprzem, polewamy oliwą (użyłam oliwy ze słoiczka z suszonymi pomidorami) i posypujemy posiekanym szczypiorkiem ***

*** Sałatkę możemy dodatkowo posypać pestkami dyni lub nasionami słonecznika ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

Komentarz do “Sałatka z tuńczykiem i jajkami