Pączki jogurtowe
Lekkie i puszyste pączki z ciasta drożdżowego, do którego zamiast mleka dodajemy jogurt naturalny. Ciasto jest dzięki temu delikatne i mięciutkie a pączki wychodzą przepyszne. Polecam!
Składniki:
WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA CIASTO MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ
300g mąki pszennej
15g drożdży
250g jogurtu naturalnego
50g cukru pudru
2 żółtka
40g masła
szczypta soli
- Dodatkowo:
Olej lub smalec do smażenia
Dżem lub marmolada do nadziania pączków
cukier puder do posypania
*** Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie i umieszczamy w nim rozkruszone drożdże oraz 50g jogurtu. Jogurt i drożdże delikatnie mieszamy dodając do nich trochę mąki. Tak przygotowany rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 minut ***
*** Masło roztapiamy i studzimy ***
*** Do rozczynu z drożdży dodajemy roztrzepane żółtka, cukier, resztę jogurtu oraz szczyptę soli, mieszamy. Wyrabiamy ciasto dodając stopniowo ostudzone masło ***
*** Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godziną do wyrośnięcia ***
*** Wyrośnięte ciasto dzielimy na kawałki ( u mnie wyszło ich 24 sztuki), formujemy kulki i układamy na podsypanym mąką blacie ***
*** Pączki odkładamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia ***
*** W międzyczasie w garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz do 175’C. Pączki smażymy z dwóch stron na złoty kolor ***
*** Po wyjęciu z garnka pączki układamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Nadziewamy gdy będą jeszcze lekko ciepłe. Gdy pączki ostygną posypujemy je cukrem pudrem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- MINI PĄCZKI SEROWE W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
domowe najlepsze:)