Bułeczki jogurtowe
Puszyste, mięciutkie w środku oraz chrupiące z zewnątrz bułeczki pszenne na jogurcie. Wspaniale smakują i długo zachowują świeżość. Polecam!
Składniki:
- Ciasto:
450 g mąki pszennej
7 g suchych drożdży
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
100 ml ciepłej (nie gorącej!) wody
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 jajko
- Dodatkowo:
Do posypania bułeczek: sezam, mak, słonecznik, czarnuszka itp.
*** Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne ***
*** Następnie ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na blat posmarowany olejem i ponownie je wyrabiamy (najlepiej ręce też posmarować olejem). Następnie z ciasta formujemy bułeczki 10-12 sztuk i układamy na wyłożonej papierem blaszce (zachowując odstępy!),***
*** Bułeczki posypujemy wedle upodobań: sezamem, słonecznikiem, makiem itp. i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut ***
*** Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C, a na poziomie niższym niż bułeczki wkładamy żaroodporne naczynie z wodą – para sprawi, iż bułeczki nabiorą rumianej i chrupiącej skórki. Pieczemy przez 12 – 15 minut, w tym czasie bułki wyrosną i ładnie się zrumienią ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
Mam sporo jogurtu naturalnego Ale pitnego… Nadaje się?
Myślę, że można użyć rzadkiego jogurtu, ale wówczas należy dodać więcej mąki aby ciasto miało odpowiednią konsystencje.