Kruche ciasto z pianką i mrożonymi owocami
Proste i delikatne, kruche ciasto z lekką, budyniową pianką i owocami. Przepyszne! Polecam 🙂
Składniki:
- Ciasto:
400g mąki pszennej
5 żółtek
250g masła
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Pianka:
5 białek
200g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 opakowania budyniu śmietankowego- bez cukru
125 ml oleju
300g mrożonych małych owoców – u mnie maliny
*** Do miski przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dokładamy żółtka oraz pokrojone w kostkę masło i zagniatamy ciasto ***
*** Wyrobione ciasto dzielimy na dwie nierówne części- jedną trochę większą ok 60% i drugą trochę mniejszą ok 40%. Oba ciasta wkładamy do zamrażarki ***
*** Po około godzinie, wyjmujemy większą część ciasta i ścieramy na tarce o dużych oczkach na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (moja blaszka ma wymiary 25/35cm). Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut- piekłam z termoobiegiem ***
*** Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia ! Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy są już sztywne stopniowo dodajemy cukry, cały czas mieszając na wysokich obrotach. Gdy cukier się rozpuści powoli wsypujemy budyń (sam proszek), nie przerywając mieszania. Następnie zmniejszamy obroty miksera i małym strumieniem wlewamy olej- wszystko jeszcze krótko mieszamy na wolnych obrotach – do całkowitego połączenia się składników. Piankę wykładamy na wystudzony spód i wyrównujemy ***
*** Na piance układamy mrożone owoce ( nie rozmrażamy ich wcześniej). U mnie są to maliny ułożone otworem do góry ***
*** Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta ***
*** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 40 minut- do mocnego zrumienienia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
Co to blog, w którym nie odpowiada się na pytania?
Widzę różne przepisy na spód kruchy? Czym się kierować wybierając je? Tutaj podpieka się a w ciasta chyba z budyniem nie.
Jaki cukier do tych białek? Puder czy zwykły?
zwykły cukier, gdyby chodziło o cukier puder byłoby to napisane
Ciesze się, że udało mi się wywołać odpowiedź. Zaraz zabieram się za to ciasto