Klasyczny Boeuf Strogonow
Rozgrzewający, pożywny i przepyszny gulasz wołowy z pieczarkami, papryką i kiszonymi ogórkami. Pyszny obiad 🙂 Polecam!
Składniki:
0,5 kg wołowiny
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
10 dkg pieczarek
2,5 szklanki bulionu lub wody
1 czerwona papryka
2 kiszone ogórki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 kulki ziela angielskiego
4 kulki pieprzu
2 liście laurowe
Przypraw: sól, pieprz, słodka papryka
3-4 łyżki mąki do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
- Marynata do mięsa:
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki oleju
*** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na paseczki ***
*** Mięso przekładamy do miski i dokładnie mieszamy ze składnikami marynaty. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na kilka godzin lub całą noc ***
*** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy dokładnie w mące ***
*** Kawałki mięsa obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę oraz czosnek i wszystko razem smażymy jeszcze około 2 minuty ciągle mieszając ***
*** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulkach oraz liście laurowe i zagotowujemy ***
*** Potrawę dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem około 1 godzinę. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone oraz paprykę i gotujemy jeszcze około 30 minut do momentu, aż mięso całkowicie zmięknie ***
*** Po tym czasie dodajemy do potrawy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy- do smaku, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut ***
*** W razie potrzeby gulasz możemy jeszcze rozrzedzić bulionem lub wodą, gdyby okazał się zbyt gęsty ***
*** Potrawę najczęściej podaje się z dodatkiem świeżego pieczywa ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
Boeuf Strogonow wyszedł przepysznie. Zrobiłam go pierwszy raz z tego przepisu i na pewno zrobię ponownie. Polecam.