Gołąbki po meksykańsku


Gołąbki po meksykańsku

Świetna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków z kapustą. To danie możemy podać z pieczywem, ziemniaczkami, ryżem lub kaszą. Jest bardzo łatwe i dość szybkie w przygotowaniu, a w smaku… pychotka! Polecam 🙂

 

 

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego

1 jajko

2 ząbki czosnku

2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej

150g ugotowanego ryżu (tj ok. 50g surowego)

1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej)

1 cebula (użyłam pół białej i pół czerwonej)

0,5 szklanki mąki – do obtoczenia gołąbków

ok 2-3 łyżki oleju do smażenia

ok. 400ml bulionu lub wody

1 łyżka koncentratu pomidorowego

opcjonalnie: 1 łyżka śmietany

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, cukier

 

 

 

*** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, kaszą manną (lub bułką tartą), przeciśniętym czosnkiem, ugotowanym ryżem i przyprawami – do smaku (sól, pieprz, majeranek, papryka mielona) ***

*** Paprykę oraz cebulę kroimy w paseczki i podsmażamy przez około 3 minuty na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju – cały czas mieszamy ***

*** Masę mięsną dzielimy na 6 części. Każdą porcje mięsa rozpłaszczamy i układamy na niej łyżkę paprykowo – cebulowego farszu ***

*** Roladki zlepiamy dociskając je w dłoniach i obtaczamy w mące ***

*** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na rumiany kolor ***

*** Następnie mięso zalewamy bulionem lub wodą i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 15 minut, co jakiś czas obracając roladki ***

*** Jeżeli pozostał nam niewykorzystany farsz to kroimy go w kosteczkę i dokładamy do sosu ***

*** Po tym czasie do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i cukrem oraz opcjonalnie śmietaną. Możemy posypać ulubionymi ziołami ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM RÓWNIEŻ:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ


KOMENTARZE

3 komentarzy do “Gołąbki po meksykańsku