Gołąbki po meksykańsku
Świetna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków z kapustą. To danie możemy podać z pieczywem, ziemniaczkami, ryżem lub kaszą. Jest bardzo łatwe i dość szybkie w przygotowaniu, a w smaku… pychotka! Polecam 🙂
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
2 ząbki czosnku
2 łyżki kaszy manny lub bułki tartej
150g ugotowanego ryżu (tj ok. 50g surowego)
1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej)
1 cebula (użyłam pół białej i pół czerwonej)
0,5 szklanki mąki – do obtoczenia gołąbków
ok 2-3 łyżki oleju do smażenia
ok. 400ml bulionu lub wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
opcjonalnie: 1 łyżka śmietany
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, cukier
*** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, kaszą manną (lub bułką tartą), przeciśniętym czosnkiem, ugotowanym ryżem i przyprawami – do smaku (sól, pieprz, majeranek, papryka mielona) ***
*** Paprykę oraz cebulę kroimy w paseczki i podsmażamy przez około 3 minuty na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju – cały czas mieszamy ***
*** Masę mięsną dzielimy na 6 części. Każdą porcje mięsa rozpłaszczamy i układamy na niej łyżkę paprykowo – cebulowego farszu ***
*** Roladki zlepiamy dociskając je w dłoniach i obtaczamy w mące ***
*** Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy roladki z każdej strony na rumiany kolor ***
*** Następnie mięso zalewamy bulionem lub wodą i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 15 minut, co jakiś czas obracając roladki ***
*** Jeżeli pozostał nam niewykorzystany farsz to kroimy go w kosteczkę i dokładamy do sosu ***
*** Po tym czasie do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Pod koniec gotowania doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i cukrem oraz opcjonalnie śmietaną. Możemy posypać ulubionymi ziołami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
wypróbowałam – bardzo dobre
Super! Pozdrawiam i dziękuje za komentarz.
Gołąbki, nawet te bez zawijania powinny mieć w składzie kapustę, a tak to mielone z papryką;)