Dorsz pieczony z warzywami
Smaczny, zdrowy i kolorowy obiad, który może być także fit potrawą dla osób będących na diecie. Soczysty dorsz pieczony z warzywami to ciekawy pomysł na szybkie, proste i aromatyczne danie. Polecam!
Składniki:
300g filetów z dorsza (użyłam polędwiczki)
przyprawy: sól, pieprz cytrynowy (lub zwykły + łyżka soku z cytryny), papryka słodka mielona, papryka ostra mielona – szczypta, ulubione zioła (świeże lub suszone)
oliwa – około 1-2 łyżki
1 papryka – użyłam żółtej i czerwonej
1 niewielka cukinia
garść pomidorków koktajlowych
pół brokuła (użyłam mrożonego)
kilka plasterków cytryny
*** Rybę kroimy na kawałki, nacieramy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Z jednej strony obsypujemy delikatnie słodką papryką oraz szczyptą ostrej papryki i odstawiamy na około 20-30 minut ***
*** Po tym czasie rybę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i polewamy oliwą ***
*** Między rybę układamy pokrojone na średniej wielkości kawałki warzywa. Obsypujemy ulubionymi ziołami. Na rybie układamy plasterki cytryny ***
*** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 20-25 minut ***
*** Rybę podajemy polaną sosem, który się wytworzył podczas pieczenia ***
*** Do takiego obiadu możemy przygotować pieczone ziemniaczki, które upieczemy w piekarniku razem z rybą PRZEPIS TUTAJ ***
*** Do ryby możemy także przygotować sos cytrynowy PRZEPIS TUTAJ ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM RÓWNIEŻ:
- PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Zrobiłam dziś na obiad, również pieczone ziemniaczki. Pyszne, pyszne, pyszne! I pięknie prezentuje się na stole! Dziękuję !
Własnie zrobiłam na kolację. Naprawdę pyszne i szybkie.
Przed chwilą zrobiłam, tylko nie miałam brokuła, więc jest papryka i batat 😉 Nigdy nie umiałam usmażyć ryby, więc zaczynam piec. Jest naprawdę pyszna!
a jak to piec z tymi ziemniakami? Ziemniaki potrzebują 40min i 200 stopni. Najpierw wstawić ziemniaki, a po 20min do 200stopni rybę? Zmniejszyć wtedy stopnie do 180 czy zostawić 200? Przepraszam za może aż za bardzo oczywiste pytania, ale piec jeszcze za bardzo nie umiem
Czy zamrożona rybę najpierw rozmrażamy?
Tak, jeśli używamy mrożonej ryby należy ją wcześniej rozmrozić.