Kurczak po zbójnicku
Mięso z kurczaka pieczone na aromatycznej kapuście z pieczarkami to pomysł na pyszny obiad z piekarnika. Polecam!
Składniki:
7-8 pałek z kurczaka
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, kminek mielony
0,5 kg kiszonej kapusty
1 cebula
100g pieczarek
70ml bulionu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
*** Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy, obsypujemy przyprawami i odstawiamy do lodówki na conajmniej godzinę ***
*** Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy razem z pokrojoną w kostkę cebulą na łyżce masła. Następnie dodajemy pokrojoną i przepłukaną kapustę kiszoną, mieszamy i przesmażamy przez chwilę ***
*** Kapustę zalewamy bulionem, dodajemy łyżkę koncentratu i łyżkę miodu, doprawiamy delikatnie solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Mieszamy i jeszcze przez chwilę przesmażamy ***
*** Kapustę przekładamy do żaroodpornego naczynia ***
*** Na kapuście układamy doprawione wcześniej mięso z kurczaka i smarujemy je delikatnie z wierzchu olejem ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę – bez przykrycia ***
*** Do tak upieczonego kurczaka z kapustą polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy przygotować w piekarniku razem z mięsem PRZEPIS TUTAJ ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
- CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ
Naprawdę przepyszne, ja robię w ten sposób i inne rodzaje mięs . Kawałki mięsa obsmażam lekko na patelni i na tym podsmażam cebulkę itd. Naczynie żaroodporne przykrywam a p około pół godz. odkrywam .