Schab faszerowany pieczony z kapustą i ziemniaczkami
Podsyłam dziś pomysł na rewelacyjny obiad, który w całości przygotujemy w piekarniku, i to w jednym naczyniu! Mięso schabowe nafaszerowane cebulą oraz wędzonym boczkiem i pieczone z ziemniaczkami na kiszonej kapuście wychodzi bardzo aromatyczne, kruche oraz przepyszne. Polecam!
Składniki:
ok. 1,5 kg schabu
1 cebula
10dkg wędzonego boczku
ok 1 kg ziemniaków
500g kapusty kiszonej
2 ząbki czosnku
Przyprawy do mięsa: sól (2 łyżeczki), pieprz (1 łyżeczka), majeranek (1 łyżka)
Marynata:
4-5 łyżek oleju + sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka
*** Schab dokładnie myjemy, osuszamy i nacinamy w plastry (ale nie przecinamy do końca, dół mięsa ma pozostać w całości). Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz przeciśniętym czosnkiem ***
*** Cebulę oraz boczek kroimy w plasterki ***
*** Następnie schab faszerujemy boczkiem oraz cebulą ***
*** Nafaszerowane mięso układamy w żaroodpornym naczyniu ***
*** Schab obkładamy dookoła kiszoną kapustą (jeśli jest kwaśna należy ją wcześniej przepłukać) ***
*** Ziemniaki obieramy, większe przecinamy na pół i układamy na kapuście, dookoła mięsa.Całość przykrywamy folią aluminiową (lub żaroodporną pokrywką) ***
*** Przygotowujemy marynatę: w miseczce mieszamy olej z przyprawami ***
*** Tak przygotowaną marynatą smarujemy z wierzchu ziemniaczki ***
*** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C na 1,5 godziny. Po tym czasie usuwamy folię aluminiową i pieczemy bez przykrycia jeszcze przez 15 minut ***
*** Mięso podajemy pokrojone w poprzeczne plastry razem z kapustą i ziemniaczkami ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
Czym można zamienić boczek?
Po ile łyzeczek przyprawa do tej marynaty?
Dałam na oko, tak po mniej więcej łyżeczce soli, papryki i majeranku oraz szczypcie pieprzu i ostrej papryki