Zupa pizza


Zupa pizza

Naprawdę pyszna i rozgrzewająca zupa przygotowana na bazie pieczarek, pomidorów, papryki oraz mielonego mięsa i zagęszczona śmietankowym serkiem topionym. Polecam!

 

 

Składniki:

0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wołowego)

1 cebula

2 ząbki czosnku

200g pieczarek

2papryki w różnych kolorach

3-4 pomidory (lub puszka krojonych pomidorów )

1,5 litra bulionu

1 śmietankowy serki topione – 100g

2 łyżki śmietany do zupy

Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, bazylia, oregano

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 łyżka masła

olej do smażenia

Kawałek żółtego sera – ok 5dkg

 

 

*** Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i wszystko razem podsmażamy na dnie dużego garnka na niewielkiej ilości oleju ***

*** Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem, mieszamy i smażymy, aż straci surowy kolor ***

*** Dokładamy pokrojone w kostkę papryki, mieszamy i przesmażamy ***

*** Następnie dokładamy pokrojone w kostkę pomidory lub pomidory z puszki ***

*** Całość zalewamy bulionem ***

*** Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na łyżce masła ***

*** Podsmażone pieczarki dokładamy do zupy i całość dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 20 minut ***

*** Po tym czasie do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy ***

*** Do kubka odlewamy dwie nabierki gorącej zupy i dodajemy do niej serek topiony oraz śmietankę. Mieszamy dokładnie aby serek się rozpuścił ***

*** Zawartość kubka przelewamy do garnka z zupą i dokładnie mieszamy. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką mieloną oraz suszoną bazylią i oregano ***

*** Zupę podajemy posypaną startym żółtym serem ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE