Zupa pizza
Naprawdę pyszna i rozgrzewająca zupa przygotowana na bazie pieczarek, pomidorów, papryki oraz mielonego mięsa i zagęszczona śmietankowym serkiem topionym. Polecam!
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego (użyłam wołowego)
1 cebula
2 ząbki czosnku
200g pieczarek
2papryki w różnych kolorach
3-4 pomidory (lub puszka krojonych pomidorów )
1,5 litra bulionu
1 śmietankowy serki topione – 100g
2 łyżki śmietany do zupy
Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, bazylia, oregano
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka masła
olej do smażenia
Kawałek żółtego sera – ok 5dkg
*** Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i wszystko razem podsmażamy na dnie dużego garnka na niewielkiej ilości oleju ***
*** Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem, mieszamy i smażymy, aż straci surowy kolor ***
*** Dokładamy pokrojone w kostkę papryki, mieszamy i przesmażamy ***
*** Następnie dokładamy pokrojone w kostkę pomidory lub pomidory z puszki ***
*** Całość zalewamy bulionem ***
*** Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na łyżce masła ***
*** Podsmażone pieczarki dokładamy do zupy i całość dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około 20 minut ***
*** Po tym czasie do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy ***
*** Do kubka odlewamy dwie nabierki gorącej zupy i dodajemy do niej serek topiony oraz śmietankę. Mieszamy dokładnie aby serek się rozpuścił ***
*** Zawartość kubka przelewamy do garnka z zupą i dokładnie mieszamy. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką mieloną oraz suszoną bazylią i oregano ***
*** Zupę podajemy posypaną startym żółtym serem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- ZUPA BOLOŃSKA PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ