Golonka peklowana pieczona w piwie
Prawdziwy rarytas dla miłośników golonek wieprzowych. Mięso najpierw gotujemy do miękkości, następnie marynujemy w piwie, a na końcu podpiekamy w piekarniku, dzięki temu golonki są soczyste i aromatyczne, a skórka nabiera wspaniałej chrupkości.
Składniki:
4 golonki wieprzowe peklowane
1 pietruszka
1 marchew
kawałek pora
kawałek selera
2 liście laurowe
5 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
- MARYNATA:
400ml ciemnego piwa
1 łyżka majeranku
1 łyżka słodkiej papryki mielonej
szczypta chilli
1 łyżka kminku
4 ząbki czosnku
*** Golonki myjemy, wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą tak aby całe mięso było zakryte. Do garnka dokładamy liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz i całość gotujemy przez około 2 godziny. Po tym czasie do mięsa dokładamy umyte oraz obrane warzywa i gotujemy jeszcze przez około 40 minut. Ugotowane mięso studzimy, a wywar w którym się gotowało używamy do dowolnej zupy ***
*** Przygotowujemy marynatę: do dużej miski wlewamy piwo, dodajemy przeciśnięty czosnek, majeranek, kminek, chilli i paprykę w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy ***
*** Skórkę na golonkach nacinamy z dwóch stron w krateczkę. Mięso wkładamy do marynaty i odstawiamy na około 2-3 godziny co jakiś czas obracając golonki w marynacie ***
*** Po tym czasie golonki wyjmujemy z marynaty i układamy w żaroodpornym naczyniu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C, polewamy delikatnie marynatą i całość zapiekamy przez około 45 minut. Podczas pieczenia mięso polewamy jeszcze dwa razy marynatą, po około 15 minutach pieczenia i ponownie po około 30 minutach ***
*** Golonka pieczona w piwnej marynacie smakuje najlepiej podana z zasmażoną kiszoną kapustą, chrzanem i pieczywem ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ
Pyszne. Robiłam już dwa razy. Chętnie się z mężem zajadamy takimi goloneczkami. Pozdrawiam i dziękuje za super przepis 🙂
Moim gościom nie posmakowało ….
Golonki wyszły znakomicie wg Pani przepisu Goście byli zachwyceni. Pozdrawiam