Sałatka buraczana ze śledziami
Dziś polecam Wam pyszną, pięknie różową śledziowo-buraczaną sałatkę, która wbrew pozorom jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Buraki oraz ziemniaki możemy ugotować lub upiec nawet dzień wcześniej. Warzywa pieczemy w piekarniku w łupinie owinięte w folie aluminiową przez około 1 godzinę albo gotujemy w wodzie do miękkości. Następnie wszystkie składniki wystarczy pokroić, przyprawić do smaku i wymieszać. Gotowe!
Składniki:
ok 300g solonych filetów śledziowych – matiasów (mogą być w oleju)
2 średniej wielkości buraki
2 średniej wielkości ziemniaki
1 jabłko
1 cebula
2-3 ogórki kiszone
2 łyżki majonezu
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego (lub śmietany)
1 łyżka cukru
sól, pieprz
2 łyżki posiekanego szczypiorku
*** Śledzie płuczemy (jeśli są mocno słone to moczymy w wodzie przez kilka godzin), osuszamy i kroimy w kosteczkę ***
*** Buraki oraz ziemniaki gotujemy w łupinkach lub pieczemy w piekarniku (zawinięte w folię aluminiową) – do miękkości. Ziemniaki studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę ***
*** Buraki studzimy, obieramy i również kroimy w drobną kosteczkę ***
*** Jabłko obieramy i kroimy w drobną kosteczkę ***
*** Cebulkę drobno siekamy ***
*** Ogórki kiszone kroimy w kosteczkę ***
*** Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy majonez, jogurt (lub śmietanę) oraz posiekany szczypiorek i mieszamy ***
*** Doprawiamy cukrem oraz solą i pieprzem – do smaku ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- CIASTA I WYPIEKI ŚWIĄTECZNE KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ