Pieczeń świąteczna
Pyszna i kolorowa rolada schabowa faszerowana mielonym mięsem, żółtym serem i warzywami. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i jako zimna przekąska. Polecam!
Składniki:
1,5 kg schabu bez kości
0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego (najlepiej grubo mielonego)
1 pęczek pietruszki
pół czerwonej papryki
pół czerwonej cebuli
4 – 6 plasterków żółtego sera
2 ząbki czosnku
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka oraz ostra
sznurek do związania mięsa
*** Schab przekrawamy w poprzek – nie rozcinamy do końca – tak aby po rozłożeniu powstał duży płat mięsa ***
*** Następnie mięso rozbijamy tłuczkiem i oprószamy solą oraz pieprzem ***
*** Mięso mielone przyprawiamy -do smaku, dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy ***
*** Pietruszkę myjemy, osuszamy, drobno siekamy i układamy na rozbitym płacie schabu ***
*** Na pietruszce układamy plasterki żółtego sera ***
*** Paprykę cebulę kroimy w paseczki i układamy w równych rzędach na serze ***
*** Na wierzchu delikatnie rozprowadzamy przyprawione mięso mielone ***
*** Następnie mięso oprószamy z wierzchu przyprawami i ciasno zwijamy w roladę. Całość związujemy sznurkiem ***
*** Roladę zawijamy w folię aluminiową ***
*** Zawinięte mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 70 minut ***
*** Roladę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- SCHAB Z PIEKARNIKA – WĘDLINA NA KANAPKI PRZEPIS TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Witam
Tak sie zastanawiam czemu moja pieczen wyszła biała a Pani zarumieniona? Piekła Pani do samego końca w folii?
Czy to jest czas pieczenia w termoobiegu ?
Tak, można piec w termoobiegu.
Czy można taką roladę przygotować wcześniej, zamrozić, a później wyjąć ją odpowiednio wcześnie i upiec?
Czy jezeli podwoilam składniki i mam jedną długą roladę z 3 kg schabu, powinnam wydłużyć czas pieczenia?
A jakby pietruszkę zastąpić świeżym szpinakiem?
Myślę, że szpinak będzie pasował.
Witam
Mam pytanie czy można było by owinąć pieczeń dodatkowo boczkiem na końcu odwinac folie i zapiec
Tak, można tak zrobić.
Bardzo smaczna pieczeń 🙂
Witam, pieczeń wygląda obłednie, kolory zachęcają do zjedzenia.
Chciałabym przygotować z mniejszej ilości schabu, a pietruszkę zastąpić szpinakiem (piersza opcja u syna nie przejdzie niestety).
I tu mam pytanie, czy powiedzmy 700 g schabu piec tak samo? Temp. i czas?
Pozdrawiam i życzę wesołych świąt:)
Myślę, że można piec 10-15 minut mniej, jednak już krócej lepiej nie gdyż rolada jest dość gruba i może się nie dopiec
Cudne te Twoje potrawy świąteczne,u mnie to największy problem zrolowania takiej rolady.Pozdrawiam świątecznie Ola.