Śledzie po włosku
Pyszna i lekka przekąska śledziowa z iście śródziemnomorską kompozycją dodatków. Coś pysznego. Polecam!
Składniki:
4 filety śledziowe matiasy
4 suszone pomidory w oleju
8 czarnych oliwek
8 zielonych oliwek
1 ogórek kiszony
pół czerwonej papryki
pół czerwonej cebulki
pół białej cebulki
1 łyżka kaparów
garść rukoli
kilka listków bazylii
opcjonalnie: ogórek kiszony, kilka marynowanych pieczarek
olej rzepakowy lub słonecznikowy
*** Śledzie płuczemy (jeśli są bardzo słone to moczymy w wodzie przez kilka godzin) i kroimy na 2 centymetrowe kawałki ***
*** Cebulki kroimy w półplasterki, ogórka w kostkę, a paprykę i suszone pomidory w wąskie paseczki ***
*** W słoiku układamy na zmianę śledzie z dodatkami, dosyć ciasno ***
*** Całość zalewamy olejem. Słoik zamykamy i odkładamy do lodówki na przynajmniej 2 dni ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POTRAWY WIGILIJNE PRZEPISY TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
Jakiej wielkości słoik?