Kulebiak z kapustą i grzybami
Dziś podsyłam Wam sprawdzony przepis na duży drożdżowy pieróg wigilijny faszerowany kapustą i grzybami. Wspaniale pachnący i pięknie udekorowany będzie pyszną ozdobą świątecznego stołu!
Składniki:
- Ciasto:
250g mąki
15g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
pół szklanki mleka
1 jajko
40g masła
- Dodatkowo:
Farsz – kapusta z grzybami PRZEPIS TUTAJ
1 białko jajka – do posmarowania ciasta
*** Przygotowujemy farsz – kapustę z grzybami. Farsz mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach lub blendujemy ***
*** Przygotowujemy ciasto: Do kubka wkruszamy drożdże, dodajemy ciepłe mleko, cukier oraz dwie łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia ***
*** Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia ***
*** Rozczyn i wszystkie składniki na ciasto (oprócz stopionego masła) wyrabiamy przez kilka minut. Dodajemy tłuszcz i ponownie wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia ***
*** Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość ***
*** Następnie ciasto jeszcze przez chwilę wyrabiamy i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o grubości około 0,5 cm. Kawałek ciasta odkładamy, aby wyciąć z niego dekoracje. Na środku rozwałkowanego ciasta wzdłuż wykładamy farsz, pozostawiając po bokach kilka centymetrów wolnego miejsca ***
*** Zawijamy najpierw krótsze boki na zakładkę ***
*** Następnie zawijamy dłuższe boki i sklejamy ***
*** Kulebiak odwracamy sklejeniem do dołu i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem ***
*** Na górze ciasta wykonujemy kilka poprzecznych nacięć ***
*** Pozostały kawałek ciasta cienko rozwałkowujemy i wycinamy z niego gwiazdki za pomocą foremki do pierniczków ***
*** Gwiazdki przyklejamy na wierzch ciasta i smarujemy białkiem ***
*** Kulebiak wkładamy na najniższą półkę do nagrzanego do 180’C piekarnika (góra – dół) i pieczemy przez około 40 minut. Jeżeli wierzch ciasta będzie zbyt mocno się przypiekał możemy przykryć go papierem do pieczenia ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- POTRAWY WIGILIJNE PRZEPISY TUTAJ
- MAKOWA GWIAZDA ŚWIĄTECZNA PRZEPIS TUTAJ
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ