Imprezowa przekąska z tortilli


Imprezowa przekąska z tortilli

Prosta i przepyszna przekąska, którą z pewnością pokochają wszyscy goście na przyjęciu. Rożki z tortilli faszerowane mięsem mielonym i warzywami oraz zapiekane z żółtym serem i podane z rewelacyjnym domowym sosem czosnkowym to danie, któremu ciężko się oprzeć!

 

 

Składniki:

5 placków z tortilli (Mogą być kupne lub domowe PRZEPIS TUTAJ )

300 g wieprzowego mięsa mielonego

2 świeże pomidory lub połowa puszki krojonych pomidorów

1 łyżka oliwy

1 cebula

2 ząbki czosnku

1/2 czerwonej papryka

1/2 szklanki kukurydzy konserwowej

1/4 szklanki bulionu

1 łyżka koncentratu pomidorowego

20 dkg startego żółtego sera

Przyprawy : 1 łyżeczka chilli w proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz

Domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ ***

 

 

 

*** Na patelni, na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodajemy czosnek, mieszamy. Dokładamy mięso, doprawiamy solą, pieprzem, chili  i oregano, podsmażamy ***

***Dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory (lub pomidory z puszki) oraz paprykę i podlewamy lekko bulionem ***

*** Potrawę dusimy pod przykryciem przez około 20 minut na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając.  Na koniec dokładamy koncentrat pomidorowy oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. Potrawa powinna być dość gęsta. Całość doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem oraz cukrem i odkładamy do przestudzenia ***

*** Placki tortilli przecinamy na pół i na każdym płacie układamy po dwie łyżki farszu oraz posypujemy startym żółtym serem ***

*** Tortille z farszem zwijamy w rożki ***

*** Rożki układamy w żaroodpornym naczyniu ***

*** Całość posypujemy z wierzchu startym żółtym serem ***

*** Na koniec wszystko zapiekamy w temperaturze 200’C przez 15 – 20 minut ***

*** Przekąski z tortilli podajemy z domowym sosem czosnkowym PRZEPIS TUTAJ ***

*** SMACZNEGO ***

 

 

 

POLECAM TAKŻE:

KOMENTARZE